Sök

Kamerabevakning med drönare i Araby

Kartbild UAS Växjö

Polisen kan komma att kamerabevaka i området Araby med hjälp av drönare.

Polisen har fattat beslut om att drönare kan komma att användas vid kamerabevakning i området Araby i Växjö. Polismyndigheten fattade den 28 mars 2024 beslut om att kamerabevaka delar av Araby med fasta kameror. Behov och förmåga har därefter uppstått av att komplettera den aktuella bevakningen med möjlighet att kamerabevaka med drönare.

Beslutet gäller från den 2024-06-14 och till och med den 2027-03-31. Tid för bevakningen är dygnet runt och alla dagar i veckan.

Syftet är att förebygga, förhindra och upptäcka brott samt underlätta och möjliggöra utredning av inträffade brott.

Kamerabevakning med drönare

  • Drönare, kan även benämnas som UAS eller unmanned aerial system, är polisens system för obemannade flygfarkoster.
  • Polismyndigheten har rätt att under viss tid bedriva kamerabevakning av en plats dit allmänheten har tillträde, om det av särskild anledning finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka sådan brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra sådana brott.
  • Polisen har också rätt att använda filmmaterial i utrednings- och lagföringsarbete. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.
  • Läs mer om hur polisen behandlar personuppgifter.