Sök

Polisen tog tillbaka stöldgods för en kvarts miljon

Vid en husrannsakan i en lägenhet i Malmö upptäckte polisen ett överflöd av lyxvaror. Nu har två kvinnor dömts för häleri och blivit av med vinsterna från sina brott.

Exklusiva märkeskläder, skor, parfymer, smycken och champagne fanns i osedvanligt stora mängder hemma hos en kvinna i 40-årsåldern som blivit misstänkt för stöld i butik. Både kvinnan och hennes vuxna dotter, som också bodde i lägenheten, försörjde sig på bidrag och ersättning från Försäkringskassan.

Levde på bidrag

- Eftersom kvinnorna hade så låga inkomster och levde på stöd och bidrag bedömde vi det som orimligt att de på ett lagligt sätt hade kunnat skaffa alla dessa varor. Vi misstänkte penningtvätt eller häleri och bestämde oss för att ta sakerna i beslag och se vad utredningen kunde visa, berättar Anders Mohlin.

Han jobbar för polisen i Malmö som finansiell utredare. Det är en expertis som polisen efterfrågar i allt högre grad eftersom Polismyndigheten inte bara vill döma personer som begår brott utan också att ta tillbaka de tillgångar som kriminella skaffat sig genom brottslig verksamhet.

300 föremål togs i beslag

Totalt togs omkring 300 föremål i beslag i kvinnornas lägenhet i Malmö. Utöver beslagen från lägenheten misstänkte polisen att smycken pantsatts. Efter besök på en pantbank i Malmö togs ytterligare smycken, till ett värde av 55 000 kronor, i beslag.

Kvinnan och hennes dotter har nu dömts för häleri och i princip samtliga beslag, som totalt värderats till cirka 250 000 kronor, har förverkats.

Dottern dömdes även för urkundsförfalskning eftersom hon under utredningens gång lämnat in ett förfalskat gåvobrev till tingsrätten för de smycken som togs i beslag från pantbanken.

Mamman hade stora skulder hos Kronofogden som kopplades in redan vid husrannsakan för att se till att ingen värdefull egendom lämnades kvar i lägenheten. Ett flertal av dessa föremål har sålts på auktion och inbringat ytterligare cirka 55 000 kronor.

- Från samhällets sida ska vi agera kraftfullt mot de individer som får sitt uppehälle betalt med bidrag och ersättningar samtidigt som de begår brott. Den här domen är ett kvitto på polis och Åklagarmyndighetens gemensamma arbete mot att återta brottsvinster fungerar. Att begå brott ska inte löna sig, säger åklagare Henrik Nordquist som lett förundersökningen.

Läs mer om polisens arbete mot den kriminella ekonomin
https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/kriminell-ekonomi/