Flyger du drönare? Ha koll på reglerna!

Bild: Mostphotos
Den som inte följer de regler som finns för drönarflygning riskerar böter eller fängelse.
Att flyga med drönare har blivit allt mer populärt. Fler och fler skaffar sig drönare även för privat bruk. Men det är inte bara köpa en drönare och ge sig ut och flyga. Det finns många lagar och regler att ha koll på, särskilt om drönaren flygs inne i en stad eller tättbebyggt område. Bryter man mot reglerna kan man bli rapporterad för brott.
- I dagsläget har vi någon form av incidenter med koppling till drönare varje vecka. De flesta gångerna handlar det om att man flyger för högt. Generellt i Sverige gäller att du måste hålla din drönare under 120 meter över marknivån, säger Johan Dahlén vid sektionen för kamerabevakning och analys i polisregion Syd.
Drönaren får inte heller flygas utom synhåll, utan måste hållas under uppsikt så man kan väja för annan flygtrafik om så krävs. Man får inte vara berusad när man flyger sin drönare, eller flyga över folksamlingar. Det kan också finnas särskilt beslutade restriktionsområden, där luftfart är begränsad eller helt förbjuden. Något som är nog så viktigt att ha koll på i dessa evenemangstider. Vid Broloppet i juni rapporterades exempelvis tre personer, misstänkta för brott mot luftfartsförordningen.
Det gäller också att veta vilken typ av byggnader eller anläggningar som finns i det område där man tänker flyga, påpekar Johan Dahlén.
- Ja, man måste ha koll på vilka som är skyddsobjekt, dem får man inte flyga över. Inte heller fotografera eller filma skyddsobjekt med så kallat avbildningsförbud.
De brott man kan bli rapporterad för om man bryter mot gällande regelverk är:
- Brott mot luftfartsförordningen – vid flygning i restriktionsområden beslutade av Transportstyrelsen.
- Brott mot luftfartslagen – vid vårdslöshet i flygtrafik, till exempel vid flygning över folksamlingar och vid flygning där man inte ser sin drönare samt vid flygning i restriktionsområden beslutade av regeringen.
- Flygfylleri – samma promillegräns som vid bilkörning.
- Brott mot skyddslagen – vid flygning inom ett skyddsobjekt eller avbildning av skyddsobjekt där avbildningsförbud råder.
- I straffskalan finns både böter och fängelse, så det är väldigt viktigt att man känner till och följer reglerna. För oss inom polisen är det också viktigt att man inte stör våra drönare som vi använder i polisverksamheten, som vi flyger på högre höjd än de 120 metrarna, säger Johan Dahlén.
I de allra flesta fall krävs så kallat drönarkort för att få flyga drönare. Det får man genom att registrera sig som operatör och fjärrpilot på Transportstyrelsens hemsida, samt avlägga ett teoriprov online. Mer information om detta finns på transportstyrelsen.se/dronare. Där finns också mer utförlig information om de regler som gäller.
Du kan också läsa mer om flygning och fotografering med drönare här på polisen.se.
In English:
Drone regulations and guide to UAS operations in Sweden:
Drones – unmanned aircraft (The Swedish Transport Agency)