Över 1 000 kontroller när myndigheter i Syd jobbar mot arbetslivskriminalitet

Polisen och Arbetsmiljöverket ute på arbetsplatsinspektion tillsammans med flera andra myndigheter. Bild: Polisen
Verksamheter har stängts, misstänkt penningtvätt har upptäckts och felaktiga bidragsutbetalningar har förhindrats. Det är några av resultaten av samarbetet inom center mot arbetslivskriminalitet, AKC, som startade för drygt ett år sedan.
Nio myndigheter har i uppdrag att arbeta tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet som fusk, regelöverträdelser och annan brottslighet i arbetslivet. De regionala centren för arbetslivskriminalitet är naven för det myndighetsgemensamma arbetet.
I polisens verktygslåda finns bland annat möjligheten att kontrollera arbetstagare och deras tillstånd att arbeta och vistas i landet genom arbetsplatsinspektioner, som bland annat görs inom ramen för AKC. Om arbetstagarna inte har korrekta tillstånd kan anmälan om brott mot utlänningslagen upprättas.
Vid inspektionerna uppmärksammar polisen också om arbetstagare utnyttjas eller exploateras. Inspektionerna kan även medföra anmälningar om exempelvis bidragsbrott och penningtvättbrott.
– När vi arbetar flera myndigheter tillsammans blir vi starka mot den kriminella ekonomin som finansierar den organiserade brottsligheten och är systemhotande, säger Maria Arp, polisens representant i AKC.
Över 1000 kontroller i fjol
Arbetsmiljöverket är samordnare för AKC och är den myndighet som är med vid flest insatser. 2024 utförde Arbetsmiljöverket 1075 myndighetsgemensamma kontroller i region Syd (Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län), där polisen ofta är med. Och kontrollerna har gett resultat.
- Affärsverksamheter stängda
- Polisanmälningar om bidragsbrott, brott mot utlänningslagen, penningtvättbrott med mera
- Återkrav på 2,8 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar
- Förhindrat felaktiga utbetalningar på cirka 560 000 kronor
– Vi hittar arbetsplatser som är direkt farliga och där vi kan lägga omedelbara förbud. Det kan vara på både maskiner och kopplat till arbetstagarens arbetsmiljö, som exempelvis fallrisk eller hantering av kemiska produkter. Vi hittar människor som arbetar och får bidrag samtidigt. När vi kommer till platsen med flera myndighetsrepresentanter tillsammans blir resultatet bättre, säger Lina Andersson, samordnare för AKC från Arbetsmiljöverket.
Idag släpptes en nationell årsrapport för 2024 om arbetslivskriminalitet.
Fler kontroller mot arbetslivskriminalitet 2024 gav resultat