Sök Mina sidor

Polisen åkte hem till män som misstänks för sexköp

Flera män fick nyligen oannonserade hembesök av polisen. Orsaken är att de misstänks för köp av sexuell tjänst. Flera av de misstänkta är unga män i 20-25-årsåldern.

– Sexhandeln i Sverige är en brutal verklighet där kvinnor far mycket illa. I sina värsta former handlar det om människohandel, det vill säga att någon i en utsatt situation luras eller tvingas att göra saker mot sin vilja för att andra ska tjäna på det, säger Stefan Adamsson, samordnare för polisens arbete mot människohandel i polisregion Väst. 

Den senaste insatsen pågick under två dygn juni. Det operativa arbetet kombinerades med utbildning av polisanställda. Representanter för flera lokalpolisområden i Västsverige deltog i arbetet som genomfördes i Storgöteborg.

14 misstänkta män

Resultatet efter de två dagarna: 13 män rapporterades som misstänkta för köp av sexuell tjänst, en man misstänks för försök till köp av sexuell tjänst.

I flera av fallen ertappades männen efter att polisen spanat mot adresser där sexhandel pågår.

Polisen gjorde hembesök hos misstänkta sexköpare

Poliserna som deltog i insatsen prövade också en annan metod, som bygger på att polisen gjort utredningsåtgärder i god tid innan och samlat bevis för att sedan åka till de misstänkta männens hemadresser och hämta dem till förhör.

– Metoden innebär att den som köper sexuella tjänster riskerar att polisen utan förvarning knackar på hemma hos den misstänkte som då ställs inför den bevisning vi säkrat i förväg. För den som får besök av polisen blir misstankarna ofta både påtagliga och omskakande, säger Stefan Adamsson.

Flera unga män misstänks för sexköp

De som rapporterades för köp av sexuell tjänst var i flera fall unga män i 20-25-årsåldern.

– Det är något som sticker ut i den här insatsen, att det är relativt unga män som misstänks för sexköp. De misstänkta får också lämna dna-prov. På det sättet kan vi undersöka om de också kan kopplas till andra brottsutredningar.

Vid insatsen deltog även så kallade regionkoordinatorer. De är anställda inom socialtjänsten och arbetar på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten med uppgift att bistå myndigheter och andra med stöd vid människohandelsärenden. En regionkoordinator fungerar som en regional aktör med spetskompetens gällande människohandel.

Anmälan om människohandel

I ett fall lämnade en av de utsatta prostituerade kvinnorna uppgifter om att hon i ett annat land tvingats till Sverige med ett människohandelsliknande upplägg. Det ledde till att en anmälan om misstänkt människohandel upprättades.

Läs mer om polisens arbete mot människohandel.