Klockan 16.13 En kvinna i 90-årsåldern i Orminge har fått samtal av någon som sagt sig vara från polisen och man ville komma och fotografera guld. Sedan har någon kommit hem till kvinnan och hon har blivit av med smycken och kontanter. En anmälan om bedrägeri kommer att skrivas.
Klockan 16.47 En kvinna i 85-årsåldern i Nacka strand ska ha fått samtal av någon som utgett sig att vara från polisen och man ska ha sagt att det varit inbrott. Sedan ska man ha kopplat kvinnan till ett försäkringsbolag som frågat om värdesaker. Därefter har en man kommit hem till kvinnan och hon har blivit av med smycken. En anmälan om bedrägeri kommer att skrivas.
Klockan 17.06 En kvinna i 90-årsåldern i Insjön har kontaktats av någon som sagt sig vara från polisen och en försäkringsman skulle komma och fotografera smycken. En person har varit på plats och kvinnan har blivit av med smycken. En förundersökning är inledd om grovt bedrägeri.
Telefonbedrägeri kan leda till stöld i hemmet, fysisk vishing
Ett telefonbedrägeri kan även leda till stöld i hemmet, kallat fysisk vishing. Det kan hända att bedragaren påstår att någon måste komma hem till dig för att säkra dina värdesaker eller koder. I stället blir du bestulen på pengar, värdesaker och kontokort.
Så kan du skydda dig
Blir du oväntat kontaktad via telefonsamtal, sms eller mejl, stanna upp, agera inte, lägg på luren. Fråga sedan någon du litar på - en granne, en vän, en familjemedlem om råd.
Identifiera dig inte med bank-ID eller lämna ut dina koder när någon annan tagit kontakt med dig.
Släpp inte in någon okänd i ditt hem. Seriösa företag, organisationer och myndigheter kommer aldrig hem till dig för att samla in dina kontanter, smycken eller andra värdesaker.
Var inte rädd för att framstå som misstänksam eller otrevlig, våga avsluta samtalet.
Om du blir utsatt för bedrägeri kontakta polisen och är det pågående ring 112 i annat fall ring 114 14.