Sök

IT-Forensiker till regionala utredningsenheten

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Lund, Malmö

Län

Skåne län

Utlyst

16 oktober 2024

Ansök senast

30 oktober 2024

Referensnummer

A601.405/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 40 000 medarbetare över hela landet. Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället.

Polisregion Syd består av Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Verksamheten i polisregionen är organiserad i fem polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli.

Regionalt it-brottscentrum, RC3, är placerat på den regionala utredningsenheten, RUE.

RUE ansvarar tillsammans med polisområdena för regionens utredningsverksamhet. Vid den regionala utredningsenheten utreds bl.a. miljö- och arbetsmiljöbrott, it-brott, bedrägeriärenden, samt grov organiserad brottslighet som är gränsöverskridande. Här organiseras även regionens forensiska arbete, brottsamordningsfunktion, aktionsgrupp/-er, brottsoffer- och personsäkerhetsarbete samt regional spaningsverksamhet och teknikspaning.

Regionalt it-brottscentrum, RC3, har till uppgift att stötta regionen med it-kompetens och det gör vi genom att hjälpa utredare med it-inslag i deras utredningar, genomföra it-forensisk bevissäkring från digitala medier samt internetinhämtning. Vi utreder också egna komplexa cyberbrott på sektionen samt internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn. Regionalt it-brottscentrum har it-forensisk verksamhet i Kalmar, Växjö, Karlskrona, Kristianstad, Helsingborg, Lund och Malmö.

Arbetsbeskrivning

Som it-forensiker hjälper du utredare med forensisk bevis- och informationssäkring av digitala medier, som kan utgöra en viktig del i en brottsutredning. Den huvudsakliga uppgiften är att söka, säkra, analysera och dokumentera innehållet i elektroniska databärare såsom t.ex. datorer, mobiltelefoner, kameror och övervakningssystem. Du kan komma att biträda vid husrannsakningar där IT är en viktig del av bevissäkringen. Du kan även bli kallad att vittna inför domstol i samband med rättegång samt biträda som sakkunnig vid förhör.

Genom ditt arbete kommer du bli exponerad för material som kan vara stötande och obehagligt. Därför ställs det särskilda krav på förmåga att hantera sådana situationer professionellt med fokus på utredningen och verksamhetens mål. 

Den snabba teknikutvecklingen i samhället är en särskild utmaning för it-forensisk verksamhet och det ställer också krav på ditt intresse och nyfikenhet av ny teknik.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

  • dokumenterad relevant utbildning inom företrädelsevis it-forensik /informationssäkerhet eller motsvarande kunskap förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer relevant
  • relevant erfarenhet inom IT-området genom arbetsliv eller utbildning.
  • goda kunskaper om vanligt förekommande hårdvara, operativsystem och nätverk. Exempelvis Windows, Linux, Android och iOS.
  • goda kunskaper i svenska och engelska
  • körkort med B-behörighet.

 

Det är meriterande om du även har:

  • dokumenterad brottsutredningserfarenhet
  • dokumenterad erfarenhet av arbete med IT-forensiska verktyg och/eller liknande arbetsuppgifter
  • erfarenhet av programmeringsspråk såsom t.ex. Python
  • ytterligare språkkunskaper utöver svenska och engelska
  • erfarenhet av verksamhetsområdet.

 

Personliga egenskaper

Vi söker dig som är noggrann, strukturerad och analytisk, du ser mönster och samband i komplex information. Samtidigt är du flexibel och kan med enkelhet agera utifrån situation och växla fokus. Du är utvecklingsorienterad och har intresse för den snabba teknikutvecklingen och förmåga att omsätta det i möjligheter som förbättrar it-forensikens arbetsmetoder och verktyg.

Du har förmågan att självständigt kunna fatta beslut, inom ramen för delegationen. Då arbetet innebär många kontaktytor såväl internt som externt, förväntar vi oss att du är kommunikativ och har god förmåga att skapa kontakt och dialog. Du har även god förmåga att skriftligen dokumentera genomförda analyser samt stor integritet och professionellt förhållningssätt till det material du kommer att arbeta med.

Vi värdesätter de kvaliteter som en jämn könsfördelning samt etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten. Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta:

Marina Landerup, gruppchef i Malmö, 073-067 06 52

Lars Johansson, gruppchef i Malmö, 073-030 55 09

Ingela Bengtsson, gruppchef i Lund, 073- 371 29 78

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta Åsa Berggren, 070-964 97 51, sektionschef Regionalt it-brottscentrum

Fackliga företrädare

Seko Polisen; Monica Veberg, 0705-491135
SACO-S region Syd; Carina Ivarsson, 0733-483710
Polisförbundet; Hanna Hansson Fransson 0725-263518 
ST; Jonas Olsson, Tfn 070-2853164

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning som handläggare med provanställning om sex månader.

Arbetsort: Malmö eller Lund. Ange önskad arbetsort i din ansökan.

Arbetstid: Dagtid med flex. Du kommer sannolikt att delta i regional beredskap.

Tillträde: Enligt överenskommelse

Ansök genom att bifoga ditt CV (vi vill inte ha något personligt brev) och besvara urvalsfrågorna som ligger längre ner i annonsen. Frågorna utgår från kravprofilen för den här rekryteringen och dina svar ligger till grund för det urval som sker i processen. Att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Besvara följande urvalsfrågor som en del av din ansökan (i ditt mejl)

  1. Beskriv kortfattat din utbildningsbakgrund inom relevant område, med inriktning, examen, examens år mm.
  2. Beskriv kortfattat din arbetslivserfarenhet inom området, erfarenheter och färdigheter du tillskansat dig.
  3. Har du B-körkort?
  4. Har du dokumenterad brottsutredningserfarenhet? Om ja, beskriv.
  5. Har du dokumenterad erfarenhet av arbete med IT-forensiska verktyg och/eller liknande arbetsuppgifter
  6. Har du goda kunskaper om vanligt förekommande hårdvara, operativsystem och nätverk så som Windows, Linus, Android och iOS? Beskriv kortfattat.
  7. Har du erfarenhet av programmeringsspråk såsom t.ex. Python?

 

Vänligen notera att krav och eventuella meriter ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Välkommen med din ansökan i form av CV och svar på urvalsfrågor via e-post till jobb.syd@polisen.se senast den 30/10 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A601.405/2024 i mailets ärendemening.

 

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi att du kontaktar ansvarig HR-konsult innan du går vidare med din ansökan.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: https://polisen.se/erbjudande

Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal och mail från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.