Krigsplacering
Som medarbetare på Polismyndigheten är du skyldig att tjänstgöra under höjd beredskap och krig.
Polismyndigheten måste vid händelse av höjd beredskap och krig kunna fortsätta med sitt samhällsviktiga grunduppdrag. Dessutom ska Polismyndigheten, liksom alla andra bevakningsansvariga myndigheter, bidra till Försvarsmaktens operativa förmåga. Det bästa för totalförsvaret är en väl fungerande Polismyndighet och för kunna säkerställa det behöver vi våra resurser, både inom stöd- och kärnverksamhet.
Bild: Polismyndigheten
Som tillsvidareanställd medarbetare får du ett skriftligt besked om din krigsplacering snarast efter att du har avslutat din provanställning. Det kan även dröja några månader beroende på när din tidigare arbetsgivare avregistrerat dig i Plikt och prövningsverkets register.
Utgångspunkten är att du ska bli placerad där du jobbar till vardags och utföra samma arbetsuppgifter som till vardags eftersom det är där du anses göra bäst nytta. Vid behov kan du komma att arbetsledas till andra mer prioriterade verksamheter under höjd beredskap.
När du blivit krigsplacerad kan du inte tas i anspråk av andra myndigheter eller organisationer i händelse av höjd beredskap eller krig, utan du ska fortsätta din tjänstgöring hos Polismyndigheten även då. Om du redan har en krigsplacering inom en annan myndighet kan eventuellt undantag göras om den andra myndigheten anser att du är för viktig för deras krigsorganisation. Men det är aldrig upp till individen själv att avgöra.
Ett beslut om krigsplacering kan inte överklagas.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har mer information om krigsplacering.
Information om krisorganisation och krigsplacering på MSB:s webbplats
Frågor och svar om krigsorganisation och krigsplacering på MSB:s webbplats