Förundersökningsledare till Lokalpolisområde Umeå, PO Västerbotten Polisregion Nord

Organisation

Polisregion Nord

Län

Västerbottens län

Utlyst

03 juni 2021

Ansök senast

17 juni 2021

Referensnummer

C57242/2021

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige. Nu söker vi dig som vill arbeta som Förundersökningsledare inom LPO Umeå med placering i Umeå och vill vara med och fortsätta driva vår verksamhet framåt.

Polisregion Nord omfattar Sveriges fyra nordligaste län, har drygt 2000 anställda och består av fyra polisområden: Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten. Regionen har även fyra regionala enheter Operativa-, Utrednings-, Underrättelseenheten samt Regionkansliet som lyder direkt under regionpolischefen.
Inom LPO Umeå finns fyra utredningsgrupper samt tre grupper som har både ett utredningsansvar såväl som ett operativt ansvar. Grupperna hanterar mängdbrottsutredningar, ungdomsbrott och trafikbrott.Arbetsbeskrivning

Som förundersökningsledare inom LPO Umeå ska du:

 • Leda det operativa utredningsarbetet i gruppens ärenden både som förundersökningsledare i polisledda förundersökningar och som utredningsledare i åklagarledda förundersökningar
 • Bereda, strukturera, samordna och prioritera ärenden inkomna till lokalpolisområdet.
 • Utöva arbetsledning inom utredningsprocessen enskilt eller i samverkan med åklagare.
 • Fatta beslut inom ramen för förundersökningsledning, främst inom mängdbrott.
 • Kunna samverka och stödja utredningsarbetet vid övriga grupper som har utredningsansvar inom LPO Umeå såväl som inom utredningsgrupperna på Polisområdet.
 • Vid behov kunna svara i andra funktioner, där förundersökningsledarkompetens är en förutsättning.

Rollen som förundersökningsledare innebär att lämna tydliga direktiv till dina kollegor, såväl muntligt som skriftligt, i syfte att driva förundersökningen framåt. Du coachar, motiverar och stödjer dina kollegor och skapar förutsättningar för dem att nå sin fulla potential. Som ledare inom Polismyndigheten förväntas därmed att du följer polismyndighetens ledningsfilosofi som har följande fyra ledord: förtroende, förståelse, motivation och relationer.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Svensk polisexamen, i enlighet med Polisförordningen (2014:1104) med godkänd aspirantutbildning och/eller akademisk examen inom juridik eller annan eftergymnasial utbildning som arbetsgivaren bedömer lämplig.
 • Gedigen erfarenhet av utredningsarbete.
 • Erfarenhet av förundersökningsledning eller annan motsvarande arbetsledningserfarenhet.
 • B-körkort.
 • Goda muntliga och skriftliga kunskaper i svenska.


 • Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • Slutförd förundersökningsutbildning eller motsvarande utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
 • Erfarenhet/kunskap av Excel.
 • Erfarenhet av polisens IT system.

Personliga egenskaper

Vi söker dig som är strukturerad och har lätt för att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt sätt. Du är flexibel och har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter och kan snabbt ändra ditt synsätt och förhållningssätt. Du leder, motiverar och förser andra med befogenheter som krävs för att effektiv nå gemensamma mål. Din kommunikativa förmåga prioriteras högt då det är av stor vikt att du är lyhörd och tydlig. Du bör vara en god lagspelare där du har lätt att samarbeta med andra samtidigt som du ska kunna arbeta självständigt och driva ditt eget arbete.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Michael Rystedt LPO-chef Umeå 070-689 02 53 michael.rystedt@polisen.se Minna Nikkanen HR-konsult 073-034 04 10 minna.nikkanen@polisen.se

Övrig information

Fackliga företrädare

Polisförbundet region Nord, SEKO polisen, SACO-S region Nord, ST region Nord. Samtliga nås via Polisens växel 114 14.

Övrigt

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap men du får gärna ha utländsk bakgrund. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 17 juni 2021. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult. Uppgifterna behandlas och sparas enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.
Har du skyddad identitet söker du genom att skicka in din ansökan, uppmärkt med ref.nr, per post till: Polismyndigheten, Box 122 56, 102 26 Stockholm eller kontakta berörd HR-konsult.

Varmt välkommen med din ansökan!Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg