Sök

Fordon med högt värde har stulits i Norrland

Under den senaste veckan har två fordon med högt godsvärde stulits i polisregion Nord. Med anledning av det vill polisen göra ägare av liknande fordon uppmärksamma och samtidigt be allmänheten om iakttagelser.

Det handlar i det här fallet om lätta lastbilar av modellen RAM 1500 TRX. En stals i Åsele natten mellan den 1-2 augusti (en svart) och ytterligare en i Bergsåker, Sundsvall, natten mellan 3-4 augusti (en röd). Liknande stölder har skett på andra platser i landet i närtid.

– Vi tänker oss att det kan röra sig om en serie av fordonsstölder där de som tillgriper bilarna riktar in sig på den här typen av fordon och att fler därför kan tillgripas. Tillvägagångssättet har varit detsamma, det har skett nattetid och det rör sig inte om några inbrott, säger Marlene Sjölund, brottssamordnare på polisen i region nord.

Lämna tips till polisen

Polisen utreder stölderna och behöver hjälp av allmänheten med iakttagelser. Har du sett något som kan ha med fordonsstölderna att göra eller andra tips gällande dem? Det kan handla om bilar som har parkerat på udda ställen eller personer som inte hör hemma i aktuella områden, som kanske har rekat inför stölderna eller liknande. Hör av dig till polisen via telefonnummer 114 14. Eller lämna tips via polisen.se.

Polisen vill också ta tillfälle i akt att uppmana personer som äger liknande fordon att vara uppmärksamma.

– Man bör exempelvis tänka på hur man förvarar bilnycklarna och inte ha dem i närheten av ytterdörren eller liknande, säger Marlene Sjölund på polisens brottsamordning.

Stölder av bildelar från personbilar har ökat markant. Här är polisens råd för hur du kan göra det svårare för tjuven.

På larmtjänst.se, försäkringsbranschens gemensamma branschorganisation kan du se mer information om exempelvis tillgripna fordon.