Sök
Stäng Meny

Anmäl intresse till nya omgången av deltidspolisutbildningen

Polisbil på uppdrag i Köping

Polisbil på uppdrag i Köping Bild: Polisbil på uppdrag i Köping

Utbildningen vänder sig till dig som vill studera på distans och deltid till polis.

Du som vill arbeta som polis i lokalpolisområde Norra Västmanland, Västra Mälardalen eller Västerås kan nu söka till den nya omgången av deltidspolisutbildningen, kallad DPU. Kommunerna som ingår i lokalpolisområdena är Fagersta, Sala, Norberg, Skinnskatteberg, Surahammar, Köping, Arboga, Hallstahammar, Kungsör och Västerås.

Den nya utbildningen passar för dig som vill studera på deltid och ha mer tid till annat under studietiden.

– Att studera på deltid ger större möjlighet att till exempel arbeta extra, göra en idrottssatsning eller spendera mer tid med familjen samtidigt som studierna pågår, säger Johan Thalberg, som arbetar med rekrytering av nya poliser i polisområde Västmanland.

Det varierar hur mycket tid en student behöver lägga på sina studier. Under veckorna med praktiska moment, som genomförs vid Umeå eller Malmö universitet beroende på vart du blir placerad, gäller heltid, 40 timmar per vecka. Studiedagarna med teoretiska ämnen sker på distans och är koncentrerade till 2-3 dagar i veckan.

– Att deltidsutbildningen är på distans ger möjlighet att bo kvar på sin hemort. När du studerar på distans tar du del av online-föreläsningar, får hemuppgifter och arbetar tillsammans med din studiegrupp.

Vill du söka till deltidspolisutbildningen inleds det med en intresseanmälan. Blir du utvald så välkomnas du till de ordinarie testerna för polisutbildningen. Efter avslutad och godkänd utbildning erbjuds anställning som polis.

– Det var många som sökte till den förra omgången av deltidspolisutbildningen. Av de 27 personer som antogs då har tre valt att komma till Västmanland efter avslutad utbildning, vilket är fantastiskt kul.

– Då det finns ett begränsat antal platser kan det bli så att alla som klarar testerna ändå inte får möjlighet att påbörja deltidspolisutbildningen. Om det händer kommer den sökande erbjudas andra utbildningsvägar för att bli polis.

Läs mer:
Antagningskrav till polisen (som även gäller för deltidspolisutbildningen)
Information om deltidspolisutbildningen

Fakta om polisutbildningen på deltid

  • Utbildningen är en grundutbildning till polis och vänder sig till den som inte kan studera på heltid. Utbildningens form bygger på att deltagaren kan studera och arbeta parallellt, varför studietakten blir något lägre och därmed tar 2,5 år att genomföra.
  • Utbildningsmålen är desamma som för polisprogrammet. Delkurserna motsvarar de som ges på polisprogrammet och leder till samma polisexamen.
  • Efter avslutade och godkända studier samt godkänd aspirantutbildning anställs deltagaren som polisassistent i det sökta lokalpolisområdet, med 6 månaders provanställning.
  • Övriga krav är desamma som för ordinarie polisutbildning. Det här gäller för att komma in på polisutbildningen.
  • Utbildningsstart augusti 2024.

Så gör du en intresseanmälan till utbildningen

Maila senast 19 januari 2024 till:
blipolis.rgn-vastmanland@polisen.se

Uppgifter som behöver finnas med i anmälan (vänligen fyll i ALLA rader innan du mailar in dina uppgifter):

Ämnesrad: DPU i polisområde Västmanland

Namn:
Personnummer:
Adress:
Mobilnummer:
Mejladress:
Önskat lokalpolisområde: Skriv om du önskar lokalpolisområde Västerås, Västra Mälardalen (Köping Arboga, Kungsör) eller Norra Västmanland (Sala, Fagersta).
Önskad distansutbildning: Umeå universitet eller Malmö universitet.