Nu kan du söka polisutbildningen på deltid och distans
Nu kan du som bor i, eller i närheten av, Lindesberg eller Karlskoga, och vill jobba som polis på din hemort söka polisutbildningen på deltid och distans. Utbildningen passar dig som vill ha möjlighet att både arbeta och studera under studietiden.
Utbildningen, som kallas DPU (deltidspolisutbildningen), genomförs på distans från Umeå eller Malmö universitet och innebär 2,5 års studier följt av sex månaders aspirantutbildning. Efter godkänd utbildning får du anställning som polisassistent på den placeringsort du önskat (av de som nämns nedan). Anställningen inleds med sex månaders provanställning.
Utbildningen är på deltid, cirka 30 timmar i veckan, vilket motsvarar en studietakt på 75 – 80 procent av heltid. Ett par veckor per termin är så kallade närstudieveckor, vilket innebär att du är på plats på universitetet och bland annat genomför praktiska moment i utbildningen. Dessa veckor gäller heltid, det vill säga 40 timmar per vecka.
Deltidspolisutbildningen är ett unikt tillfälle för dig som vill bli polis på din hemort, men som inte kan eller vill studera på heltid. Du kan studera och bo kvar på din hemort och du kan fortsätta att jobba eller vara föräldraledig på deltid om du så önskar.
För att vara aktuell för DPU ska du vara bosatt i någon av kommunerna som tillhör lokalpolisområde Lindesberg (Lindesberg, Nora eller Ljusnarsberg kommun) eller lokalpolisområde Karlskoga (Karlskoga, Degerfors eller Hällefors kommun).
Ansök senast 24 januari
Tycker du att detta låter intressant? Välkommen med din ansökan senast 24 januari. Utbildningen startar i augusti 2025.
Läs mer om ansökan, antagningen, utbildningen och polisyrket på polisen.se/dpu. Klicka dig vidare till DPU – polisregion Bergslagen om du har frågor som rör den ort där du vill jobba som färdig polis.
Polisutbildningen på deltid och distans (DPU)
- DPU är en grundutbildning till polis och vänder sig till dig som inte kan eller vill studera på heltid. Utbildningens upplägg innebär att du kan studera och arbeta parallellt, varför studietakten blir något lägre och utbildningen därmed tar 2,5 år att genomföra. Sex månaders aspirantutbildning tillkommer efter avslutad, godkänd utbildning.
- Utbildningsmålen är desamma som för det ordinarie polisprogrammet. Delkurserna motsvarar de som ges på polisprogrammet och leder till samma polisexamen.
- Efter avslutade och godkända studier samt godkänd aspirantutbildning får du anställning som polisassistent på den ort du önskat (av de ovannämnda). Anställningen inleds med sex månaders provanställning.
- Övriga krav är desamma som för ordinarie polisutbildning. Det här gäller för att komma in på polisutbildningen.
- Utbildningen startar i augusti 2025.
- Sista dag för intresseanmälan: 24 januari 2025.
- På CSNs webbsida kan du läsa om möjligheterna till studiestöd och omställningsstudiestöd.
Kontaktvägar för media
Stefan Toll, kommunpolis: 073-824 42 25
Lena Silvhammar, polisinspektör: lena.silvhammar@polisen.se