Barn utnyttjas på nätet: ”Stort mörkertal”
Flickan var bara 13 när hon fick kontakt med killen på Snapchat, en ”kille” som i själva verket var en mer än dubbelt så gammal man. Nyligen dömdes han i hovrätten till åtta års fängelse för en lång rad sexualbrott mot unga flickor.
Mannen, som dömdes efter en omfattande utredning, utgav sig för att vara en modellkille i tonåren. Han skapade en falsk personlighet och använde bilder han stulit på nätet för att bekräfta bilden han ville att flickorna skulle få av honom. Kontakten började trevligt men kom snabbt in på sex där han genom insisterande meddelanden förmått flickorna att filma när de utför sexuella handlingar på sig själva. Han har allteftersom blivit mer krävande och hotat att hänga ut flickorna inför deras familj om de inte skickar fler bilder eller filmer enligt hans instruktioner.
Tidskrävande ärenden
På gruppen för Internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn (ISÖB) i Örebro har ett intensivt arbete pågått för att ge de många drabbade flickorna rättvisa.
– Alla barn ska få samma möjlighet att få upprättelse, säger Lottie Hedenborg som är gruppchef på ISÖB Örebro.
Hon förklarar att det också är en av anledningarna till att dessa ärenden kan ta sin tid från anmälan till dom. I de flesta ärenden så är det inte bara ett barn som är målsägande utan fler.
– Det är tidskrävande utredningar vilket gör att det drabbar de utsatta barnen, säger Lottie Hedenborg.
I hovrättsfallet med ”modellkillen” tog utredningen flera år. En utmaning i ärendet var de 1100 skärmavbildningar som uppdagades på flera telefoner efter en husrannsakan mot mannen. Genom dessa skärmavbildningar kunde flera målsägande spåras. Bland de tio målsäganden i just det här ärendet var de yngsta bara tolv år gamla när de hade sin första kontakt med mannen.
Många barn är utsatta
– Det här är bara ett i raden, vi har fler pågående ärenden. Det är inte ett fåtal, det är inte en handfull barn som är utsatta hos oss, utan vi har många barn som är utsatta, säger Lottie Hedenborg.
Ärendet med ”modellkillen” började 2019 när en flicka i Stockholmstrakten gjorde en anmälan mot en person som kunde spåras till Örebro län. En man, nu i 35-årsåldern, kunde snart misstänkas för en rad sexualbrott mot minderåriga flickor i samband med chattkonversationer på bland annat Snapchat.
– De är oftast snälla till en början, sen när de får barnen till minsta lilla då börjar de vara otäcka och hotar… och jag fattar att en elvaårig flicka, eller pojke, gör mer för att de inte vill att hela skolan ska få en bild, för de har inget konsekvenstänk, och tror att det här kommer att ske, säger Lottie Hedenborg.
Hon ser det dagligen i sitt arbete, hur barn utsätts för förövare på Snapchat och andra appar och tjänster.
– Det är så lätt att få de här barnen att göra mer när de väl börjat, några av våra misstänkta säger: ”jag kommer döda din mamma och pappa om du inte gör det här”, vad tror en elvaåring om det? Man måste ha förståelse för att barnen gör det de gör med tanke på hoten de utsätts för, säger Lottie Hedenborg.
Ärendena börjar ofta med en anmälan där utredarna på ISÖB under utredningens gång sedan kan identifiera fler utsatta barn.
Viktigt att utsatta vågar prata om det
– Mörkertalet är stort, speciellt bland pojkar. Våran förhoppning är att ju mer polis, skola, socialtjänst och vuxna i samhället tar sitt ansvar och belyser det här problemet så kan vi också rädda våra barn från att bli utsatta. Och om de blir utsatta att de vågar prata om det, för det handlar också om deras bearbetning och deras mående.
Till målsäganden, barnen, i dessa ärenden och i övrigt vill Lottie uppmana till försiktighet i sociala medier som Snapchat.
– Ha koll på vem du pratar med, bara för att man skickar en bild på en ung pojke behöver det inte vara en ung pojke man faktiskt pratar med.
Och just med Snapchat är det bra att vara medveten om att det går att spara ner videor och bilder utan att det syns – genom att använda skärmavbildningsverktyg. Lottie Hedenborg lyfter vikten av att vuxna pratar med sina barn om att sådant här förekommer, att det händer att personer utger sig för att vara någon de inte är.
– Det är viktigt att prata om att det här försiggår på nätet så att de vågar öppna sig för en vuxen eller någon annan de litar på som i sin tur kan prata med en vuxen. Alla har inte vuxna i ens närhet som man har förtroende för. Det är också ett viktigt medskick att man måste våga vara vuxen åt andra barn, inte bara sina egna.
Hon trycker också på vikten av att vara ett stöd för barnen och att polisanmäla om det uppdagas att ett barn utsatts för en av dessa förövare som använder Snapchat för att komma åt unga barn. För att fler ska kunna lagföras, likt ”modellkillen” som dömdes på en lång rad punkter trots att han genom hela utredningen förnekade allt.
Trots mannens envisa nekande var man på ISÖB säker på sin sak efter den flera år långa utredningen. Och både tingsrätten – och därefter hovrätten – höll samma linje. I hovrätten dömdes mannen till 22 fall av våldtäkt mot barn, fem fall av sexuellt utnyttjande av barn, 21 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, två fall av köp av sexuell handling av barn, ett fall av utnyttjande av barn för köp av sexuell handling, minst 53 fall av barnpornografibrott, ett fall av försök till sexuellt övergrepp mot barn, fem fall av försök till utnyttjande av barn för sexuell posering och ett fall av sexuellt ofredande. I brotten ingår också ett stort antal sexuella ofredanden.
Flera av brotten har innehållit hot eller annan hänsynslös gärning som påverkar straffvärdet för respektive gärning. Flera av brotten har ett straffvärde som ligger över respektive minimistraff.
För mediala frågor finns Lottie Hedenborg, gruppchef ISÖB, tllgänglig under måndagen på 010-567 40 71
Läs mer: Råd till dig som är vuxen om att ta, ha och dela nakenbilder