Sök

Nakenbilder – att ta, ha och dela

Har du fått en nakenbild skickad till dig? Att ta, ha och dela nakenbilder kan vara brottsligt. Polisen ser många fall där unga människor skickar nakenbilder till någon som de litar på, men i nästa steg sprids de vidare.

Gör en polisanmälan

Det finns två sätt att göra en polisanmälan på:

Ring 112 om brottet händer nu, eller om polisen behövs på plats snabbt. 

Om polisanmälan

 • Att tänka på när du ska göra en polisanmälan

  • Gör en polisanmälan så fort som möjligt. 
  • Spara alla detaljer du har om personen och händelsen, som användarnamn, konto och meddelanden och ta även skärmdumpar på chatten.
  • Anmäl även om du bara har ett alias eller användarnamn på en person.
 • Gör så här om någon skickar oönskade nakenbilder till dig, eller vill att du ska skicka nakenbilder på dig själv:

  • Stoppa kontakten.
  • Ta en skärmdump, radera inget. 
  • Berätta för en vuxen du litar på och gör en polisanmälan. 
 • Polisanmälan – allt du behöver veta

  Har du utsatts för ett brott och har frågor om polisanmälan? Här får du en överblick över de olika stegen vid en polisanmälan och vad som händer efter att du gjort din anmälan.

  Polisanmälan – allt du behöver veta

Vad är en nakenbild?

Med nakenbilder menar vi sexualiserade bilder eller filmer på barn. Det behöver inte betyda att man är helt naken utan det kan räcka med att man är lättklädd eller att bilden är av sexuell karaktär på annat sätt.

Så säger lagen

Att dela nakenbilder och andra kränkande bilder är olagligt. Spridningen av bilderna kan få den som är utsatt att må väldigt dåligt.

Exempel på situationer som är olagliga

Det här är exempel på situationer som inte är ovanliga. Det kan kännas spännande, vara tänkt på skoj eller som hämnd – men det kan också vara olagligt. Både unga och vuxna begår den här typen av brott.

 • Om du delar en nude med någon på nätet som sedan pressar dig på pengar för att inte sprida den vidare, gör den personen sig skyldig till utpressning.
 • Om någon skickar en oönskad nakenbild till dig räknas det som sexuellt ofredande.
 • Om någon delar nakenbilder på ett barn i en gruppchatt är det ett barnpornografibrott.
 • Om din partner eller någon annan pressar dig att skicka nakenbilder räknas det som försök till utnyttjande för sexuell posering.
 • Om någon delar en bild på någon i en utsatt situation, till exempel på toaletten räknas det som olaga integritetsintrång.
 • Om någon hotar med att sprida nakenbilder på dig om du inte skickar fler är det ett grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.
 • Om du skickar en nakenbild till någon för att få betalt, så har den personen gjort sig skyldig utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling.

Exempel på andra brott som kan vara aktuella beroende på situationen är dataintrång och förtal.

 • Kränkande fotografering
 • Olaga integritetsintrång 4 kap 6 § brottsbalken

Sexualbrott, Brottsbalken 6 kap., Riksdagen

Brott mot frihet och frid, Brottsbalken 4 kap 6 §, Riksdagen

Vad kan straffet bli?

Vad straffet blir för personen som skickat bilderna beror på omständigheterna och hur gammal personen är. Handlar det om enstaka fall blir påföljden sannolikt böter. Om det är mer omfattande eller om bilderna som skickas är på barn kan personen få fängelsestraff.

Om du är under 15 år kan du inte bli dömd i domstol. Då får socialtjänsten bestämma vad som ska hända. För ungdomar 15–17 år finns särskilda påföljder. Ett exempel är ungdomsvård. Det är ett åtgärdsprogram från socialtjänsten. Ett annat är ungdomstjänst som liknar vuxnas samhällstjänst.

Polisens utredare om expose och viral spridning

Att hänga ut någon i ett exposekonto eller sprida vidare kränkande innehåll i sociala medier, som sexuella övergrepp eller misshandel, kan vara olagligt. 

Polisens utredare svarar på frågor om unga på nätet

Du ska alltid anmäla till polisen om det händer något på nätet som inte känns bra. Du är inte ensam! 

Så skyddar du dig om någon ber dig om eller om du får nakenbilder

Det finns flera saker du kan göra för att skydda dig när någon skickar nakenbilder till dig, eller vill att du ska skicka nakenbilder på dig själv. 

Ladda ned svarsbilder om någon ber dig om eller om du får nakenbilder

Får du en nakenbild, eller pressar någon dig att skicka nakenbilder, finns det bilder som du kan skicka till svar. De går att ladda ner med både instruktion och själva svarsbilden.

Svarsbilder om någon ber dig om eller om du får nakenbilder

Det här ska du tänka på online

 • Om du blir osäker på om det är okej att dela en bild eller film vidare kan du föreställa dig hur det skulle kännas om det var du på bilden. Om det hade känts jobbigt, skicka den då inte vidare. 
 • Tänk efter innan du går med på att fotograferas eller filmas, oavsett om du är naken eller lättklädd. Filmer och bilder kan snabbt och lätt spridas till många.
 • Tänk på att inte lämna ut dina personliga uppgifter på nätet. Tänk på att vissa appar automatiskt delar sådan information om dig.
 • Använd sekretessinställningarna. Välj hur synlig du vill vara på appar som till exempel Snapchat eller TikTok. Låt en vuxen hjälpa dig om du tycker det är svårt.
 • Tänk på vad du delar och lägger upp. Var särskilt försiktig när det gäller sexuella bilder och filmer. Du vet inte hos vem eller var bilden hamnar.
 • Säg nej om någon ber dig att göra något du inte vill eller är obekväm med.

Stöd och hjälp för dig som blivit utsatt

Ta hjälp från familj, vänner, någon från skolan eller annan du litar på. Det hjälper att prata med någon. Det finns även stödorganisationer som kan ge dig hjälp och stöd.

Hit kan du vända dig

ECPAT stödlinje 020-112 100

ECPAT jobbar för att barn och unga inte ska utsättas för sexuella övergrepp eller andra sexuella kränkningar. De kan hjälpa dig att ta ner nakenbilder som spridits på nätet. På Ecpats webbplats kan du också chatta anonymt med någon som kan hjälpa dig.

Chatt Ecpat Dittecpat

Bris stödtelefon 116 11

Hos Bris kan du som är under 18 år prata med en kurator eller andra unga. Du kan vara anonym:

Bris

Brottsofferjouren telefon 116 006

Brottsofferjouren är till för dig som blivit utsatt för brott. De har bland annat information om sexuella övergrepp och trakasserier.

Brottsofferjouren om brott mot unga

Polisens arbete mot brott

En av polisens viktigaste uppgifter är att förebygga och förhindra att brott sker. Målet är att minska brottsligheten och skapa ett tryggare samhälle.

Så arbetar polisen

När polisen fått in en anmälan om ett misstänkt brott börjar polisen utreda händelsen. Bilderna och filmerna tar polisen i beslag och det innebär att det bara är polisen som har tillgång till dem. Polisen får inte sprida, titta på, visa upp, eller spara bilderna om det inte finns skäl att göra det för att kunna utreda brottet.

Polisen har inte möjlighet att ta bort bilder från internet. Det kan barnrättsorganisationen Ecpat hjälpa till med.

Polisen arbetar också förebyggande genom att bland annat ta fram utbildningsmaterial.

Hur stor är chansen att polisen får fast personen?

Alla lämnar digitala spår efter sig. Man kan inte gömma sig helt. Däremot kan det vara väldigt svårt att utreda ärenden där gärningspersonen har jobbat hårt för att anonymisera sig. Men det är inte omöjligt.

Vad kan du som vuxen göra?

Det förebyggande arbetet är viktigt och därför ser vi gärna att vårdnadshavare, skolpersonal och andra vuxna pratar regelbundet med barnen för att skapa en trygg vardag på nätet.

Råd till dig som är vuxen om att ta, ha och dela nakenbilder

Utbildningsmaterial för skolan

Polisens utbildningsmaterial är till för att öka kunskapen om och förebygga sexualbrott mot barn på nätet. Eleverna får insikt om konsekvenserna av att sprida bilder och filmer.

Utbildningsmaterial för skolan om att ta, ha och dela nakenbilder