Sök

Polisen och Åklagarmyndigheten i samtal om mäns dödliga våld mot kvinnor

Representanter från polisen och Åklagarmyndigheten har träffats för att analysera händelser av mord på kvinnor i syfte att lära och se om och hur brotten hade kunnat förhindras.

Under våren startade polisen en arbetsgrupp med uppdrag att analysera mord på kvinnor för att dra lärdomar om och hur grova våldsbrott skulle kunna förhindras. Nu har det första av flera möten genomförts tillsammans med Åklagarmyndigheten. Biträdande rikspolischef Stefan Hector var också på plats.

– Det här är ett viktigt tillfälle att lära oss och bli bättre på att förebygga grovt och dödligt våld och samtidigt utreda och lagföra fler inom den här brottsligheten. Det är nödvändigt att konstruktivt titta på oss själva för att se vad vi kan göra annorlunda och bättre, säger Stefan Hector.

Samarbetet mellan polis och åklagare behöver vara offensivt för att kunna stoppa våldsbrotten mot kvinnor och förhindra fler mord. Det kan handla om exempelvis tvångsmedel och kontaktförbud. 

– En lärdom av analysarbetet är att vi genom ett nära samarbete ökar möjligheterna att arbeta mer effektivt. Tillsammans med rätt resurssättning och rätt kompetens kan vi utreda och lagföra fler som begår de här brotten, säger Eva Johnsson, vice överåklagare, Åklagarmyndigheten.

Samverkan är central

Samverkan med samhällsaktörer som Kriminalvården, socialtjänsten, vården och psykiatrin är centralt för att kunna ge våldsutsatta rätt stöd, påverka våldsutövare att bryta sitt beteende och förebygga fler grova våldsbrott mot kvinnor.

– Inom polisen har vi kännedom om en del av det grova våldet och de individer som är aktuella i mordärenden. Om vi skulle använda alla tillgängliga verktyg för samverkan, såsom sekretessbrytande regler, skulle vi tillsammans kunna förebygga fler mord, säger Lars Bröms, utredare och ansvarig för polisens arbetsgrupp.

Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten diskuterade flera utvecklingsområden och lyfte behovet av ökad samverkan, även med andra myndigheter:

  • Samverkan mellan myndigheter och att använda sekretessbrytande regler är centralt för att kunna förebygga fler grova våldsbrott mot kvinnor.
  • Utveckling av arbetssätt inom ramen för förundersökningsarbetet. Mer offensiva och effektiva utredningar kan leda till ökad lagföring, samtidigt som stöd till både våldsutsatta och våldsutövare kan förebygga upprepat våld.
  • Kunskapen om våld i nära relation ska stärkas inom polisen och bland åklagare. Det omfattar också kunskapen hos polisanställda att kunna bedöma hot och risker, samt känna igen riskfaktorer hos våldsutövare.

– Vi gör mycket för att flytta fram positionerna inom den här brottsligheten. Vi har ökat takten för att utveckla vår förmåga och blir hela tiden bättre. Det här arbetet visar att vi kan göra ännu mer tillsammans med övriga samhället, avslutar Stefan Hector.