Sök

Svenska bombhundar bistår vid OS i Paris

Bild 1/2
Svenska bombtekniker och hundar på väg in på fotbollsarenan Parc de Princes i Paris.
Svenska bombtekniker och hundar på väg in på fotbollsarenan Parc de Princes i Paris.
Bild 1/2
Två bombhundar sitter på gräsmattan framför en logga Paris 2024
Bombhundarna Charlie och Max på uppdrag i Paris inför OS.

Eiffeltornet, Versailles och Parc de Princes. Alla har de genomsökts av svenska bombtekniker och hundar. På fredag inleds de olympiska sommarspelen i Paris – en omfattande säkerhetsoperation där svensk polis stöttar sin franska motsvarighet.

Redan i våras fick Polismyndigheten en begäran från den franska polisen om att hjälpa till i säkerhetsarbetet kring OS i Paris. Begäran skedde inom ramen för det europeiska polissamarbetet som är väl upparbetat. De olympiska sommarspelen är förutom en idrottslig världshändelse också en stor utmaning säkerhetsmässigt, med tanke på den förhöjda hotbild som finns både här i Sverige och i Frankrike.

– Vi har gjort bedömningen att vi kan avvara dessa resurser och ändå klara vår egen verksamhet här hemma, därmed kändes det självklart att ställa upp. Vi har också pusslat med semestrar för att möjliggöra detta. Nästa gång är det kanske vi som behöver hjälp, säger Jon Wåhlander, operativ chef på polisens nationella bombskydd.

Viktiga platser säkrade

Polismyndigheten har bidragit med två team. Bland annat har de sprängämnessökande hundarna Charlie och Max fått resa med sina hundförare till Paris. Uppdraget på plats har varit tydligt. Idrottsarenor, anläggningar och turistattraktioner har sökts igenom för att hitta eventuellt farliga föremål och ämnen. När de säkrats sätts anläggningarna under ständig bevakning tills OS är över. Bland annat har områden kring Eiffeltornet, Versailles-slottet och anläggningar som fotbollsarenan Parc De Princes säkrats av de svenska teamen.

– Vår personal har fått komma in på områden och platser som man aldrig annars skulle komma i närheten av. Det har blivit många tidiga mornar för teamen, som har arbetat tillsammans med franska och andra tillresta kollegor för att lösa ut sökuppdragen, berättar Jon Wåhlander.

”Ett lyckat uppdrag hittills”

Den 12:e juli började arbetet och det pågår tills OS är igång. Då kör teamen tillbaka till Sverige igen efter vad som hittills varit ett lyckat uppdrag.

– Vi har blivit väldigt väl mottagna och nyfikenheten kring hur vi jobbar med dessa frågor i Sverige har varit stor. Förhoppningsvis har vi också kunnat förmedla en positiv bild av svensk polis under det här unika uppdraget.

Höga temperaturer i Paris

En utmaning har varit det varma vädret. Vissa dagar har det varit upp mot 40 grader varmt, vilket är ansträngande både för människor och hundar.

– Då gäller det att ta många pauser och dricka mycket vatten. Och det har de gjort, säger Jon Wåhlander.