Sök

Polisen nöjd med insats vid Eurovision i Malmö

Eurovision Song Contest i Malmö har genomförts under trygga och säkra former samtidigt som polisen säkrat möjligheten för medborgare att ge uttryck för olika åsikter.

– Jag är mycket nöjd med den polisiära insatsen i samband med Eurovision Song Contest i Malmö. Region Syd har hanterat den stora polisoperationen på ett mycket bra sätt. Arrangemanget har kunnat genomföras under trygga och säkra former, samtidigt som polisen säkrat möjligheten för medborgare att i demokratisk anda ge uttryck för olika åsikter – nästan helt utan ordningsstörningar, säger Per Engström, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen som omfattar vårens många resurskrävande arrangemang.

Förutom att dimensionera med rätt resurser på rätt plats och säkerställa att polisen har uthållighet över tid, har polisen nationellt tillfört specialister till den polisoperation som region Syd ansvarat för i samband med Eurovision. Det handlar om bland annat nationella insatsstyrkan, polisflyget, cyberkapacitet, förmåga att ta ner drönare och beredskap för terrorattentat.

Dessutom ansvarar den nationella kommenderingen för samverkan av olika slag.

– Säkerhet är ett lagarbete. Polisregionerna har bidragit med resurser och inom ramarna för det nordiska samarbetet har svensk polis i Malmö fått stöd av både dansk och norsk polis och dessutom av Europol. Vi samverkar även mycket nära Säkerhetspolisen och andra myndigheter. Gemensamt har vi hanterat olika utmaningar, exempelvis desinformation. Jag vill tacka alla som bidragit i arbetet. Nu arbetar vi vidare med kommande händelser, där vi har konserter med Taylor Swift i Stockholm nästkommande helg och stundande EU-val med många allmänna sammankomster, säger Per Engström.

Petra Stenkula: Eurovisionveckan blev lugn med enstaka ordningsstörningar

 Jag hoppas att merparten av Malmöbor och besökare upplevt polisen som tillgänglig och närvarande, säger Petra Stenkula, kommenderingschef i Malmö.

Flera tillståndsgivna allmänna sammankomster hanterades och dessutom 22 icke tillståndsgivna.

Läs intervjun med Petra Stenkula

Relaterat

Planeringen god inför resurskrävande arrangemang
Eurovision i Malmö