Sök

Illegala vapen ger långa fängelsestraff

Nyligen kom den första domen med den nya, dubbelt så stränga, straffskalan för grovt vapenbrott. En man dömdes till fem års fängelse.

Straffsatsen för grovt vapenbrott höjdes vid årsskiftet från minst två år till minst fyra år. Polisen jobbar nu intensivt för att hitta illegala vapen och sprängmedel och lagföra fler. Här omfattas även lagen om brandfarliga och explosiva varor, LBE.

– Den hårdare straffsatsen är ett av flera verktyg som polisen har att jobba med. Det är viktigt eftersom vi ser att lagen slår mot rätt gärningspersoner som är beredda att använda dödligt våld, säger Johan Gustafsson på Nationellt skjutvapencenter.

Johan Gustafsson vill varna de som kommer i kontakt med kriminella nätverk för att förvara, forsla eller på alla sätt hantera illegala vapen och sprängmedel att straffskalan nu är betydligt hårdare. Det kan räcka att upplåta sitt förråd eller hämta ut ett paket för att riskera ett fängelsestraff upp till fyra år eller mer. 

– Kontakta polisen omgående om du känner dig utsatt för påtryckningar från kriminella. Ge inte efter för deras hot även om det kan vara svårt, säger Johan Gustafsson på Polisens nationella skjutvapencenter.

Nyligen kom den första domen baserad på den nya straffskalan då en man dömdes till fem års fängelse. Fler domar är att vänta. Ett femtiotal personer har häktats sedan årsskiftet, misstänkta för vapenbrott.

Polisen följer noga alla domar och ser vilken praxis som växer fram. Polismyndigheten verkar också för att i större utsträckning kartlägga, gripa och lagföra smugglare och andra möjliggörare tidigt i brottskedjan.