Våld är inte en privatsak
”Våld är inte en privatsak, det är allvarliga brott som måste förebyggas, stoppas och lagföras.” Det är polisens budskap i en ny kampanj.
Polisen lanserar nu kampanjen Våld är inte en privatsak. Genom kampanjen vill polisen sätta ljuset på mäns våld mot kvinnor, både brott i nära relationer och sexualbrott.
Våldet pågår under radarn. Inom hemmets fyra väggar, i kommentarsfält, på chattar, i taxin, på krogen. Anmälningsstatistiken är låg, trots att många kvinnor någon gång under sitt liv utsätts för våld av en man – känd eller okänd.
– För att vi ska kunna förebygga, stoppa och lagföra den här allvarliga brottsligheten måste fler lägga sig i och ta sitt ansvar: poliser, vårdpersonal, lärare, familjemedlemmar, grannar och kollegor. Våld är inte en privatsak, det är kriminella handlingar som ska stoppas, säger Petra Lundh, rikspolischef.
Mäns våld mot kvinnor innefattar allvarliga och grova brott med stora konsekvenser för de som utsätts, både för kvinnor och barn som växer upp med våld i hemmet.
Ökat fokus på våldsutövarna
Kampanjen riktar sig till både våldsutsatta, vittnen och våldsutövarna.
– Brottsoffer ska veta att de kan kontakta polisen och få hjälp, allmänheten ska veta att vi behöver tips och information om man misstänker brott – att tipsa polisen är ett sätt att bry sig. Och våldsutövarna ska veta att vi är på jakt efter dem – vi ska göra allt för att stoppa mäns våld mot kvinnor, säger Jale Poljarevius, operativt ansvarig för operation Beta, som arbetar för att förebygga grovt och dödligt våld mot kvinnor.
Nytt för kampanjen är fokuset på våldsutövarna: att polisen ser dem och att de måste bryta sitt våldsamma beteende. I det operativa arbetet har Polismyndigheten redan skiftat fokus från de våldsutsatta till våldsutövarna, och det sker för kvinnornas och barnens skull. Inom operation Beta kartlägger polisen högriskindivider och utvecklar det proaktiva och förebyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor.
– När vi skiftar fokus i verksamheten är det viktigt att det vi kommunicerar till medborgarna ger samma signaler och budskap, säger Jale Poljarevius.
Våldet måste bekämpas gemensamt av samhället
Den här brottsligheten kan bara bekämpas gemensamt av samhället, samverkan och informationsdelning är centralt. Det lagliga stödet för att bryta sekretess vid oro för våld i nära relation måste användas i högre grad.
– Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem som pågår överallt, hela tiden. Vi behöver alla bidra till att bekämpa de här brotten. Polisen arbetar både förebyggande och brottsutredande, men vi behöver göra detta tillsammans med medborgare, civilsamhället och andra viktiga samhällsaktörer som socialtjänst, hälso- och sjukvård, psykiatri och kriminalvård, säger Erika Gyllenswärd, verksamhetsutvecklare brott i nära relation på enheten för utveckling av brottsbekämpning på Noa.
Hon fortsätter:
– Dessutom ligger ansvaret för att våldet ska upphöra alltid hos den som utövar det. Därför är det viktigt att kommunikationen tydliggör det, samtidigt som vi ger signalen att polisen har fokus på våldsutövaren.