Sök

Lansering av mobiliseringen ”Sverige mot organiserad brottslighet”

Nu lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin.

Polismyndigheten och andra myndigheters arbete handlar till stor del om att minska de kriminella aktörernas ekonomiska kraft och kapacitet. Polisen vill flytta fokus från att utreda i efterhand till att förebygga.

– Drivkraften för den organiserade brottsligheten är att tjäna pengar. Vi alla måste bli så effektiva som möjligt i kampen mot den kriminella ekonomin, och där är det gemensamma arbetet i SMOB en viktig del, säger rikspolischefen Petra Lundh.

”SMOB är ett partnerskap”

Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.

– SMOB är ett partnerskap för mobilisering av aktörer och kunskap i kampen mot organiserad brottslighet. SMOB kommer att fungera som ett excellensnav som integrerar tidigare saknade beståndsdelar i arbetet mot organiserad och ekonomisk brottslighet. Till exempel etableras ett samverkansforum näringslivs- och arbetstagarorganisationer samarbetar med utvalda myndigheter som ingår i det nationella operativa rådet mot organiserad brottslighet. Dessutom ska SMOB stärka kopplingen mellan forskning och praktik genom både utbildningsinitiativ och innovationsutveckling, berättar Amir Rostami, projektledare för SMOB.

Målet är att identifiera samhällssårbarheter

SMOB tar sig an flera viktiga områden, såsom att stärka kapaciteten att utreda ekonomisk brottslighet, främja tvärsektoriell samverkan mellan relevanta samhällsaktörer, och förbättra hanteringen och analysen av stora datamängder relaterade till organiserad brottslighet. Målet är att identifiera samhällssårbarheter som kan utnyttjas av kriminella aktörer. Initiativet strävar också efter att stärka samverkan mellan myndigheter, näringslivs- och arbetstagarorganisationer för att mer effektivt möta utmaningarna som organiserad brottslighet medför.

SMOB kommer att bli en knutpunkt för forskning, utbildning, innovation och expertis om organiserad brottslighet. Genom att integrera forskning med praktik kommer nya evidensbaserade metoder och verktyg utvecklas och spridas, vilket kommer att förbättra arbetet mot organiserad brottslighet. SMOB kommer att fungera som ett forum för återkoppling, där kunskap och evidens systematiskt förmedlas till alla relevanta samhällsaktörer.

Sverige mot organiserad brottslighet (SMOB)

Arbetet i SMOB kommer ha en nära koppling till den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet. Genom SMOB uppnås en närmare samverkan med näringslivet. SMOB skapar även en grund för ett ökat inslag av utbildning, innovation och forskning i den myndighetsgemensamma satsningen.

Sverige mot organiserad brottslighet är ett partnerskap mellan Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kronofogden, LO, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Stockholms Handelskammare, Svenskt Näringsliv, Södertörns högskola, TCO, och Tullverket, och finansieras av Europeiska socialfonden (ESF) samt genom medfinansiering från myndigheter och organisationer som ingår i partnerskapet.

Läs mer om SMOB.

Organiserad brottslighet

Den organiserade brottsligheten berör alla delar av samhället och omfattar en mängd olika brott. Polisen samverkar med en rad andra myndigheter och aktörer i den här frågan. Sedan 2009 arbetar tolv svenska myndigheter gemensamt med underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen.

Läs mer om den organiserade brottsligheten.

Vad tycker du om polisens webbplats?

Vad tycker du om polisens webbplats?

Hjälp oss bli bättre genom att svara på våra frågor. Undersökningen genomförs av Web Service Award (WSA) och tar några minuter.

Ja, jag vill svara nu hos WSA

Answer in english

Använd inte enkäten för tips, anmälan eller personliga ärenden.

Så hanterar vi ditt svar