Sök

Vistelseförbud ökar tryggheten i bostadsområden

De flesta som har meddelats om vistelseförbud efterlever begränsningarna och de lokalpolisområden där förbuden har meddelats anger att de bidragit till en positiv förändring. Det visar polisens första redovisning efter att lagen trädde i kraft.

Den 1:a februari 2024 infördes lagen om preventiva vistelseförbud. Syftet är att öka tryggheten på allmän plats genom att begränsa en person som främjar brottslig verksamhet från att befinna sig på en viss plats.

Positiva effekter

Sedan lagen trädde i kraft har 154 vistelseförbud meddelats. Och enligt den första redovisningen som lämnas till Polismyndighetens årsredovisning har effekten varit positiv.

– Det mest positiva är att man lyckats stävja den öppna drogförsäljningen på de platser där vistelseförbud har meddelats mot individer. Det har i sin tur gjort att tryggheten har ökat för medborgarna som bor där, säger Kristian Malzoff, kommissarie på Noa.

Narkotikaförsäljningen flyttar

Enligt de lokalpolisområden som tillfrågats har vistelseförbud i kombination med ökad polisiär närvaro uppfattats som särskilt framgångsrikt. Dessutom har man sett att narkotikaförsäljningen flyttat till andra platser.

– Men att säga att vi bara flyttar problemen någon annanstans är felaktigt anser jag. Att kriminella måste flytta sin drogmarknad innebär att försäljningen störs, och det kan ta lång tid att etablera den på en annan plats, säger Kristian Malzoff.

Rågsved – positivt exempel

Ett område där preventiva vistelseförbud haft särskilt stor effekt är Rågsved i södra Stockholm. Där försvann narkotikaförsäljningen i stort sett helt under perioder där individer hade vistelseförbud. 

–  Att narkotikaförsäljningen försvinner innebär både att säljarna och köparna håller sig borta. Det innebär att tryggheten ökar väsentligt i Rågsved och i andra områden som haft samma problem.

Effekter ska utredas vidare

Eftersom preventiva vistelseförbud enbart har funnits i drygt ett år är det för tidigt att dra långtgående slutsatser av effekterna. Under 2025 kommer Malmö universitet i samarbete med Polismyndigheten att påbörja en effektutvärdering, där resultaten kan redovisas först i årsredovisningarna 2025 och 2026.