Sök

Nu börjar 796 nya polisaspiranter

Den 20 januari började 796 polisstudenter sin aspirantutbildning. Det är den sista delen i polisutbildningen och den görs vid något av landets polisområden.

Målet med aspirantutbildningen är att utveckla en yrkesidentitet och ett professionellt förhållningssätt så att studenterna sedan, på ett rättssäkert sätt, kan utföra polisens uppdrag i ett samhälle i ständig förändring.

Utbildningen sker under handledning och ska ge utrymme att växa efter sina egna förutsättningar, kopplat till nationellt framtaget bedömningsunderlag. Efter utbildningen ska aspiranterna kunna utreda mängdbrott i den omfattning som kan krävas av en polis med begränsad praktisk erfarenhet.

Polisutbildningen, som kan genomföras både på plats och på distans, finns på fem orter: Umeå universitet, Södertörns högskola utanför Stockholm, Högskolan i Borås, Linnéuniversitetet i Växjö samt vid Malmö universitet.

I december 2024 studerade cirka 3200 personer vid någon av polisutbildningarna. Cirka 750 personer har tackat ja till en plats på polisutbildningen till hösten 2025.

De aspiranter som nu börjat sin aspirantutbildning har gått antingen grundutbildningen till polis, den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU)  eller den verksamhetsintegrerade polisutbildningen (VPU) som den som redan är polisanställd kan gå. 

Vid utgången av december månad 2024 hade Polismyndigheten 39 690 anställda, varav 23 844 poliser och 15 846 civilanställda. 

Läs mer om polisutbildningen.