Polisens brottsofferförmedling blir mer effektiv
Polisen övergår nu till att förmedla alla brottsoffer till Brottsofferjouren Sverige (BOJ), som i sin tur opartiskt ska vidareförmedla till andra brottsofferstödjande verksamheter.
I samband med att en polisanmälan upprättas får målsägande frågan om att förmedlas till en stödorganisation. Fram till idag har polisen själva förmedlat vidare målsäganden till de hundratals olika brottsofferstödjande verksamheter som finns i landet.
– Det finns flera fördelar med denna förändring, först och främst så säkerställer vi att alla brottsoffer, oavsett var de bor, snabbt får relevant stöd. Det gäller även brottsoffer som inte är folkbokförda i Sverige. Därutöver effektiviseras och kvalitetssäkras polisens arbete, säger Susanna Bellander, polisinspektör på Noa.
Rätt till snabbt stöd
En målsägande ska så snabbt som möjligt få information om vilka stödorganisationer som kan erbjuda stöd, det är bestämt enligt förundersökningskungörelsen paragraf 13a. När en målsägande samtycker till att bli förmedlad till en brottsofferstödjande verksamhet kan polisen dela de personuppgifter som behövs för att stödorganisationen ska kunna ta kontakt. Förmedlingen ska ske opartiskt.
– Förändringen i brottsofferförmedlingen kommer inte påverka målsägandens rätt till stöd. Utan göra processen mer resurseffektiv och strukturerad, samtidigt som förmedlingen fortsatt kan ske opartiskt, säger Susanna Bellander.
Förändringen i förmedling gäller från och med 11 februari 2025.