Sök
Stäng Meny

Tre döms till fängelse efter skott mot lägenhet i Södertälje

Natten till den 1 februari i år avlossades flera skott genom en lägenhetsdörr i Södertälje. Tre män döms nu till fängelse för försök till mord och medhjälp till försök till mord.

Minst sju skott gick in i lägenheten där personer befann sig. Ingen av dem skadades, men enligt tingsrätten är den bara en tillfällighet. När polis kom till platsen hittades ett fastkilat automatvapen i entrédörren till trapphuset. Analytiker hos Nationellt forensiskt center (NFC) konstaterar att kulorna som sköts mot dörren avlossats ur det vapen som polis hittat på platsen.

Genom dna-analys från den nu dömde 48-åringen kunde polisen spåra mannen till trapphuset och vapnet. Tingsrätten slår fast att han var ensam i trapphuset och att han avlossade skotten. En 48-årig man döms till fängelse i åtta år och elva månader för försök till mord.

– Tack vare att vi kunde säkra bevis i ett tidigt stadium kunde vi några månader senare frihetsberöva två gärningsmän. Det innebar att vi även kunde knyta ytterligare en medhjälpare till brottet. Det ledde till att ytterligare en person kunde knytas till brottet och som även greps. Den misstänkte skytten greps på en anstalt i Värnamo där han avtjänade ett kortare fängelsestraff. De övriga misstänkta greps i deras respektive bostäder i Upplands Väsby och Sollentuna, säger utredningsledare Per Finnberg.

Övervakningsfilm och chattkonversationer i bevisningen

Förutom dna består bevisningen bland annat av övervakningsfilm och sms- och chattkonversationer. I domen framkommer att en 57-årig man, som nu döms till fängelse i sex år för medhjälp till försök till mord, kört 48-åringen och vapnet till brottsplatsen och att han väntat på honom i bilen utanför fastigheten.  

En 37-årig man döms till fängelse i sex år för medhjälp till försök till mord. Detta efter att ha bokat hotell till 57- åringen och 48-åringen dit de anlände efter brottet. 37-åringen ordnade även det fordon som misstänks ha använts vid brottet, bokade taxiresor i anslutning till brottet till aktuellt hotell och hjälpte en kort tid efter brottet till med en betalning från utlandet. Han döms även för penningtvätt.

Motivbilden till skjutningen den 1 februari 2023 bottnar i en konkurrens om narkotikahandel mellan kriminella nätverk. Utöver nätverkens strävan efter expansion har de även av en vilja att vedergälla tidigare våldshändelser.

Läs även: Åtta döms efter flera grova våldsbrott i januari

 Sprängningar och skjutningar - polisens arbete