Sök
Stäng Meny

Fängelse för grova brott mot familjen – muntlig bevisning vägde tungt

Under många år utsatte en 41-årig man i Stockholms län sin hustru och sex barn för fysisk och psykisk misshandel. Mannen döms till tre års fängelse och skadestånd till hustrun och tre av barnen.

En reception i PO Stockholm syd fick i maj besök av tre barn i sällskap med vuxna släktingar. Barnen berättade om misshandel och grova kränkningar som pappan i familjen utsatt dem och mamman för.

Personalen i receptionen förstod direkt allvaret och sektionen för brott i nära relation, BIN, startade en förundersökning. Under förhören med de sex barnen och mamman kom det fram att pappan nästan dagligen och under många år utövat våld mot familjemedlemmarna.

–  Pappan hade hållit familjen i ett grepp med knytnävsslag, sparkar och örfilar. Han stod bakom ett stort antal grova kränkningar och sexuella ofredanden. Flera gånger hotade han att döda mamma och barnen, säger Jenny Printz, utredare på BIN-sektionen i PO Stockholm syd. 

När mamman i ett textmeddelande skrev till mannen att hon inte längre orkade leva, uppmanade han henne till att begå självmord. 

Nekade till anklagelserna

Pappan som tidigare är ostraffad, har nekat till alla anklagelser och menar att familjen utsatt honom för en komplott.

Redan 2019 larmade den äldsta dottern socialtjänsten om pappans misshandel. Det ledde till att tre av barnen blev omhändertagna enligt lagen om vård av unga, LVU. Barnen tog senare tillbaka sina berättelser. Vården enligt LVU och socialtjänstens utredning avslutades i mars 2021. 

– Polisen anade att pappan skulle försöka påverka familjen att dra tillbaka sina historier. Efter misstankeförhöret, blev han anhållen och det övergick senare i att han blev häktad i flera månader.

10 000 textmeddelanden

Förundersökningen omfattar cirka 1 000 sidor och 50 förhör. Bevisningen bestod av inspelade muntliga förhör och 10 000 textmeddelanden. Det fanns inga fotografier.

– Åklagaren ansåg att det räckte med mammans och barnens muntliga vittnesmål och textmeddelandena mellan pappan och mamman.

Tingsrätten gjorde samma bedömning trots att två av sönerna ändrade sina vittnesmål under rättegången och tog tillbaka vad de sagt under polisförhören.

I slutet av oktober 2023 kom domen från Södertörns tingsrätt. Pappan fick tre års fängelse och skadestånd på sammanlagt 350 000 kronor till fyra av familjemedlemmarna.

– Vi är nöjda med att tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde för nästan alla åtalade brott, säger Jenny Printz.

Pappan dömdes för:

  • barnfridsbrott, mot 3 av barnen
  • grov fridskränkning vid 1 tillfälle, 3 brott
  • grov kvinnofridskränkning vid 2 tillfällen mot mamman, totalt av 10 brott
  • misshandel, 2 brott
  • ofredande, 3 brott
  • olaga hot, 2 brott
  • brukande av falsk urkund, 1 brott

Samtliga familjemedlemmar var målsägande i ärendet, utom den äldsta sonen.

Förfalskade mammans namnteckning

Pappan försökte även överlåta familjens villa till den äldsta sonen och förfalskade mammans signatur på ett gåvobrev till Lantmäteriet. Han fick två utomstående personer att intyga att de sett mamman på familjens restaurang när gåvobrevet signerades.

Genom att bland annat kontrollera stegräknaren på mammans mobiltelefon kunde utredarna bevisa att mamman inte kunde befunnit sig på restaurangen. Pappan dömdes för brukande av falsk urkund. De två utomstående personerna som intygat mammans signering blev dömda för osant intygande.