Sök
Stäng Meny

Fyra män döms efter sprängning i Hässelby

Den 16 mars 2023 inträffade en kraftig explosion vid ett radhus i Hässelby. Fyra män döms nu för sprängningen, det längsta straffet är 14 års fängelse.

Natten till den 16 mars detonerade en kraftig sprängladdning vid en radhuslänga i Hässelby i nordvästra Stockholm. Sprängladdningen som bestod av drygt 15 kilo dynamit orsakade omfattande skador på radhuslängan. Sprängningen kunde snabbt kopplas till den pågående våldsvågen och utredningen har visat att sprängningen var riktad mot en anhörig till en person som ingår i ett kriminellt nätverk.

Ärendet har utretts inom ramen för ett utredningskluster som hanterat en särskild konflikt mellan två kriminella nätverk.

– Utredningsteamets kunskaper om nätverken från de andra utredningarna i klustret och att hela nätverkskonflikten utreddes under samma tak bidrog till ett lyckat utredningsarbete. Polisens långtgående förstahandsåtgärder på brottsplatsen innebar att vi snabbt och i direkt anslutning till brottsplatsen kunde gripa den gärningsman som placerade och sprängde laddningen, säger polisens utredningsledare Ayman Aboulaich.

Fyra män i åldrarna 19 till 23 år har nu av Solna tingsrätt dömts till fängelse i som mest fjorton år.

I domen ingår även försök till en annan sprängning i Årsta den 9 mars 2023.

Läs även:

Uppklaring för majoriteten av de prioriterade grova våldsbrotten i Stockholm (30/1)

Fyra personer åtalas efter mord i Tullinge (6/2)

Personerna som döms för sprängningen Hässelby:

Man, född-01, försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om hantering av brandfarliga och explosiva varor.

Man, född-00, försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om hantering av brandfarliga och explosiva varor.

Man, född-05, försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om hantering av brandfarliga och explosiva varor.

Man, född-04, försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om hantering av brandfarliga och explosiva varor.