Sök

Västra Blombacka och Geneta i Södertälje inte längre säkerhetszon

Ikväll natten till lördag 20 juli, väntas säkerhetszonen i Västra Blombacka och Geneta i Södertälje upphöra. Det polisära arbetet fortsätter.

Syftet med säkerhetszonen har varit att öka tryggheten och försvåra för kriminella att förbereda och genomföra våldsbrott. Syftet med säkerhetszonen är uppnått. Det har varit en högre polisiär kontroll och fler förebyggande åtgärder såsom kroppsvisitationer och fordonskontroller. Ett beslut om en säkerhetszon gäller i upp till två veckor och i natt går den tiden ut. Beslutet ska inte förlängas.

Utökat kommunikationen med de boende

– Vi har lyckats öka tryggheten och utöka kommunikationen med de boende i området. Under tvåveckorsperioden har vi inte haft några grova våldsbrott eller skjutningar, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje och tillägger:

–  Vi jobbar fortsatt vidare i vårt fokus på konflikten med fortsatt möjlighet att kroppsvisitera och fordonskontorollera med gällande lagstiftning, men syftet med säkerhetszon är uppnått.

Säkerhetszon innebär att polisen utan klar misstanke om brott får genomföra kontroller. Arbetet med kontroller enligt den gängse lagstiftningen fortsätter nu som vanligt i Blombacka, Geneta och alla andra områden i Södertälje. Under tvåveckorsperioden har antalet visitationer och genomsökningar av transportmedel ökat i säkerhetszonen. En utvärdering och djupare analys av kvantiteten är påbörjad och kommer att redovisas framöver.