Sök

Mellan kl. 02:00-05:00 pågår ett planerat tekniskt underhåll vilket kan påverka åtkomsten till våra e-tjänster. Tack för ditt tålamod!

God grundfysik – en viktig aspekt i polisyrket

I polisens uppdrag ingår att hjälpa människor. Det kan till exempel handla om att omhänderta berusade personer, som kan behöva lyftas och bäras. Arbetet innebär också en hel del stillasittande eftersom mycket tid spenderas i polisbilen.

En ingripandepolis visar vilken utrustning de bär. Klicka för att starta filmen.

Poliser i yttre tjänst bär dessutom utrustning som väger 10-12 kg och som bland annat består av skyddsväst, kommunikationsradio, batong och tjänstevapen. I vissa situationer behövs även tung skyddsväst, hjälm, sköld och förstärkningsvapen vilket ökar tyngden med flera kilo. Den extra utrustningen kan ibland behöva bäras under många timmar. Därför är det viktigt med en bra kondition, styrka samt god stabilitet och uthållighet i rygg och bål.

Träningstips för dig som vill bli polis

Stillasittande arbete

Även om poliser till viss del är fysiskt aktiva är polisarbetet i större utsträckning stillasittande eller stillastående. Mycket tid spenderas i polisbilen. Bevakningsuppdrag kan utföras sittande i fordon eller stillastående ute i olika väderlek och med varierande utrustning.

Skaderisker

Även om den största delen av alla uppdrag genomförs utan tvång eller våld tvingas poliser då och då att använda våld och olika fysiska tekniker för att lyckas med uppdraget.

Våldsanvändningen är sällan utdragen i tid, men att växla från ett mer avslappnat sittande i polisbilen till att använda alla sina krafter för att få kontroll över en våldsam person ställer krav på både kondition, styrka och smidighet. Själva våldsanvändningen medför risk för skador om det inte finns en god grundfysik.

Behöver man vara stor och stark för att bli polis?

Som polis behöver du ha styrka och god kondition för bära utrustningen och klara de krav som ställs på poliser, men det finns inte krav på att du har en viss längd eller att ser stark ut.

Frågor

Har du frågor om polisyrket eller ansökan till polisutbildningen är du välkommen att höra av dig till polisutbildningen@polisen.se                      

Har du frågor om testerna till polisutbildningen kontakta Plikt- och prövningsverket.