Sök

Exjobb: Språkmodeller för kodanalys i forensiska syften - utformning och utvärdering av en lokal modell

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Kommun

Linköping

Län

Östergötlands län

Utlyst

24 oktober 2024

Ansök senast

25 november 2024

Referensnummer

NFC exjobb 3

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Vi söker nu en eller två personer för att göra ett exjobb på Nationellt forensiskt centrum, enheten för informationsteknik, sektionen för data- och elektronikanalys. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Nationellt forensiskt centrum är en avdelning inom Polismyndigheten. I nära samverkan med utredningsverksamheten leder, utvecklar och utför avdelningen forensiskt arbete för en framgångsrik brottsbekämpning. Avdelningen ansvarar för hela den forensiska processen inom polisen - från kriminaltekniska platsundersökningar, laborativ verksamhet och it-forensik till forensiska expertutlåtanden i brottmål. I uppdraget ingår också att agera expertstöd samt bedriva utbildning, strategisk forskning och utveckling för att framtidssäkra polisens forensiska förmåga.

Informationsteknikenheten vid nationellt forensiskt centrum har en samlad kompetens inom det it-forensiska området som innefattar bild, video, ljud, sensorteknik, data, elektronik och mobiltelefoni. Inom enheten genomförs också undersökningar av handstil, dokument och sedlar. Verksamheten har i uppdrag att utveckla nya metoder och verktyg till hela Polismyndigheten för att effektivisera och öka den samlade förmågan.

Sektionen för data- och elektronikanalys vid nationellt forensiskt centrum är ansvariga för att hantera och analysera digitala enheter på både hårdvaru- och mjukvarusidan. På hårdvarubaserade sidan utförs fysiskt arbete på olika typer av digitala enheter såsom mobiltelefoner, fordon och IoT-sensorer så som att reparera skadade enheter, analysera deras funktion eller försöka kringgå lösenordsskydd. På den mjukvarubaserade sidan fokuseras på att extrahera och analysera den komplexa variationen av digital information som lagras och bearbetas i olika format och enheter. Dessutom ingår kompetensområden som täcker både hårdvara och mjukvara för att förstå enheters funktionalitet och eventuellt överlista säkerhetsåtgärder.

Arbetsbeskrivning

Stora språkmodeller (Large Language Models, LLMs) är maskininlärningsmodeller som tränats på enorma mängder textdata för att förstå och generera språk. Dessa modeller har visat sig ha stor potential för kodanalys och genom att använda en sådan modell för analys av disassemblerad kod eller dekompilerad kod är det möjligt att snabbt få en beskrivning av kodens funktionalitet.

Det finns tänkbara vinster men att jobba på detta sätt i en forensisk kontext, men det kan i vissa fall vara problematiskt att ladda upp den kod som ska analyseras till tredje part. Detta innebär att analysmodellerna bör kunna köras lokalt. Detta exjobb syftar till att sätta upp, testa och utvärdera en sådan lokal modell för att bedöma framtida potential.

Möten för handledning kommer ske i NFC:s lokaler i Linköping medan det praktiska arbetet lämpligen utförs på distans.

Kvalifikationer

Utbildningsprofil

För detta exjobb söker vi dig som studerar inom datateknik, teknisk fysik eller elektronik, tex Y/D-programmen vid Linköpings universitet eller motsvarande vid andra lärosäten. Exjobbet är på masternivå.

Kontaktpersoner

Jesper Holmqvist, 010-562 84 28, jesper.holmqvist@polisen.se

Övrig information

Placeringsort: Linköping och ortsoberoende

Välkommen med din intresseanmälan för exjobbet till nfc-fou@polisen.se i form av namn på exjobbet du är intresserad av, CV, kursutdrag och kort presentation av dig själv och tidigare relevanta erfarenheter.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhets­­prövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om exjobb fattas. Läs mer om säkerhetsprövning under https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Läs mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din intresseanmälan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du vänder dig till namngiven kontaktperson.

Polismyndigheten erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din intresseanmälan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansök via e-post