Sök

Polisiära utredare till Noa, ekobrottskansliet

Organisation

Polisregion Väst

Kommun

Göteborg

Län

Västra Götalands län

Utlyst

17 september 2024

Ansök senast

08 oktober 2024

Referensnummer

A544.348/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Vi söker nu polisiära utredare till ekobrottskansliet – EBK i Göteborg. Hos oss kommer du bidra till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Ekobrottsmyndigheten är en specialistmyndighet som arbetar med ekobrottsbekämpning från underrättelseuppslag till förhandling i domstol. Med gemensam ledning och styrning arbetar åklagare, poliser, civila utredare, administratörer och andra specialister med att förebygga, utreda och lagföra ekonomisk brottslighet.

Nationella operativa avdelningen har ca 1900 anställda. Avdelningen består av åtta enheter samt ett kansli som lyder direkt under avdelningschefen. Nationella operativa avdelningens uppgift är att bekämpa grov organiserad brottslighet och försvåra för kriminella organisationer att verka i Sverige. Nationella operativa avdelningen är även Sveriges kontaktpunkt för internationella brottsbekämpande organisationer som t.ex. Europol, Interpol och EU:s gränskontrollbyrå Frontex.

Ekobrottskansliet är en enhet hos Noa som prioriterar att bekämpa ekonomisk brottslighet som är samhällsskadlig, hotar välfärdssystemen och förtroendet för demokratin samt snedvrider konkurrensen. Detta genom att bl.a. bekämpa punktskattebrott, skattebrott som grundar sig på mervärdesskatt inom EU, penningtvättbrott samt ärenden som kan ha anknytning till terrorismfinansiering. Vi utreder även annan brottslighet kopplad till näringsverksamhet som exempelvis bokföringsbrott, oredlighet mot borgenär och överträdelse av näringsförbud.

Arbetsbeskrivning

Du kommer tillsammans med andra yrkesgrupper såsom analytiker och ekonomer att arbeta mot den ekonomiska brottsligheten. Arbetet bedrivs nära åklagaren vilket är en del i myndighetens unika lösning. Du kommer att få arbeta såväl självständigt som i team vid vissa ärendetyper. Genom en genomarbetad utbildning kommer du att få rätt förutsättningar för att snabbt komma in i rollen som utredare för ekobrott.

Tjänsten är operativ vilket innebär att du förutom att arbeta med utredningar, genomför husrannsakningar, gripande och hämtningar. Detta gör att du kan komma att få resa såväl inrikes som utrikes. Vid vissa orter innebär avstånden att du kan komma att vara borta från stationeringsorten under några dagar just i samband med operativa åtgärder.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

  • Polisexamen
  • Erfarenhet av brottsutredningsverksamhet
  • Erfarenhet som förhörsledare
  • Kunskaper i Officepaketet
  • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
  • Genomfört kompetensprov på tjänstevapen med godkänt resultat

Det är meriterande om du även har:

  • Erfarenhet av att arbeta med tvångsmedel så som HTM
  • Erfarenhet av att utreda ekonomisk brottslighet
  • Utbildning inom ekonomi, skatterätt eller redovisning
  • Erfarenhet av kartläggning av ekonomisk och finansiell verksamhet
  • Erfarenhet av att ha strukturerat, analyserat och sammanställt stora informationsmängder
  • Erfarenhet av externt samarbete med myndigheter, organisationer och näringsliv

Personliga egenskaper
Då rollen innebär både självständigt operativt arbete och arbete i team ser vi det som en självklarhet att du är uthållig och nyfiken för att på så sätt medverka till att nå så väl kortsiktiga som långsiktiga mål. För att trivas som polisiär utredare behöver du vara lösningsorienterad, uppfinningsrik och samtidigt strukturerad.

Att kunna kommunicera med andra yrkesgrupper samt externa partners på ett konstruktivt sätt utgör en stor del av det dagliga arbetet. Arbetsuppgifterna kräver att du har en god förmåga till samarbete, har ett prestigelöst förhållningssätt samt är engagerad i vårt gemensamma uppdrag. Vi ser även att du kan upprätthålla en god grundpolisiär förmåga samt god förmåga att omsätta förundersökningsprocessens samtliga delar.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chefer: Heléne Wikström, 010-562 93 71, helene.wikstrom@ebm.se eller Peter Eriksson, 010-562 93 31, peter.eriksson@ebm.se

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta berörd HR-konsult: thomas.blomgren@polisen.se

Fackliga företrädare

Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-563 87 10

Lawen Dehghani, SACO tfn: 010-563 85 79

Tom Johnsson, Fackförbundet ST, tfn 076-9470030

Karna Tillheden, Seko Polisen, tfn 073-249 04 22

Övrig information

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryterings-processer. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen. 

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället. 

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

 Enkätfrågor

I din ansökan ber vi dig även svara på följande frågor:

  • Har du svensk polisexamen?
  • Har du erfarenhet av brottsutredningsverksamhet?
  • Har du erfarenhet som förhörsledare?
  • Har du kunskaper i officepaketet?
  • Har du god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska?
  • Har du genomfört kompetensprov på tjänstevapen med godkänt resultat?
  • Har du erfarenhet av att arbeta med tvångsmedel så som HTM?
  • Har du erfarenhet av att utreda ekonomisk brottslighet?
  • Har du utbildning inom ekonomi, skatterätt eller redovisning?
  • Har du erfarenhet av kartläggning av ekonomisk och finansiell verksamhet?
  • Har du Erfarenhet av att ha strukturerat, analyserat och sammanställt stora informationsmängder?
  • Har du erfarenhet av externt samarbete med myndigheter, organisationer och näringsliv?

  Beskriv följande frågor och bifoga ett separat dokument (pdf eller word) med svar på frågorna.

Välkommen med din ansökan i form av CV och svar på urvalsfrågorna via e-post senast den 8:e oktober.  jobb.noa@polisen.se  denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med  referensnummer A544.348/2024 i mailets ärendemening. 

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet.

Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75  STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-handläggare.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/jobb-och-utbildning/polisen-som-arbetsplats/krigsplacering/ och https://polisen.se/jobb-och-utbildning/polisen-som-arbetsplats/sakerhetsprovning/