Sök

Fjällräddarens bästa tips på fjällsäkerhet

De svenska fjällen är en populär destination för många. Här följer en rad tips inför hösten från en av alla de fjällräddare som dygnets alla timmar är redo att komma till din undsättning på fjället.

Vädret i fjällen kan vara förrädiskt liksom landskapet, med halkigt underlag och branta stup. Därför är det extra viktigt att vara förberedd, oavsett hur vältränad eller fjällvan du är.

– Den här sommaren har vi haft många fjällräddningar där människor skadat sig. Det kan handla om en axel ur led, en stukad fot eller att man skadat knäet, säger Hielke Chaudron, gruppchef för Funäsdalens fjällräddningsgrupp.

350 frivilliga fjällräddare

Hielke Chaudron är en av cirka 350 frivilliga fjällräddare som polisen kallar ut när en fjällräddning blir aktuell. Han har, precis som övriga fjällräddare, ett vanligt jobb utöver fjällräddningen och liksom många en familj.

När polisen behöver aktivera en eller flera fjällräddningsgrupper så skickar Regionledningscentralen, RLC, ut ett larmmeddelande till fjällräddarnas mobiltelefoner, oavsett tid på dygnet, i aktuellt område med information om händelsen.

­– Vi har inte beredskap men jag tror vi alla är ständigt beredda, säger Hielke Chaudron.

Tackar fjällräddaren ja till uppdraget går sedan ytterligare information ut om vilka som är uttagna och vem som är utsedd insatsledare. Insatsledaren som ringts upp efter första larmet tar i samråd med RLC ut ett antal fjällräddare bland de som svarat ja till uppdraget.

Ibland måste fjällräddarna ta till detektivarbete

– Vi behöver alltid vara minst fyra personer eftersom vi kan behöva bära personen på en bår genom fjällmiljön. Ibland vet vi exakt var personen befinner sig men ibland måste vi ta till detektivarbete för att ta reda på i vilket område personen kan befinna sig och där söka från två eller tre håll på den utpekade sträckan. Då behövs ännu fler personer.

Hielke Chaudron understryker vikten av att klä sig rätt och även ha med extrakläder. Även 25 grader kan snabbt kännas iskallt om du brutit ett ben och måste ligga ned på den kalla fjällmarken.

­– Det är många steg innan vi som fjällräddare tar oss till platsen där personen befinner sig. Det är inte som att ringa efter en ambulans i Östersund, utan vi kanske behöver färdas till fots. Därför är det extra viktigt att man både har vatten och mat så man klarar sig samt extra varma kläder.

Kontakt:

Hielke Chaudron, gruppchef för Funäsdalens fjällräddningsgrupp, finns tillgänglig för eventuella mediefrågor i dag.

Medieförfrågningar tas emot i dag, måndag, mellan 09.00-15.00.

Ring 010-568 22 25 eller skicka e-post: media.nord@polisen.se för vidare kontakt.

Här är fjällräddarens bästa tips inför hösten på fjällen:

Du som ska bege dig ut på fjället har ett ansvar för din egen säkerhet och det finns en rad saker att tänka på innan du kliver ut genom dörren.

  • Välj lätta kläder som skyddar mot regn och vind samt andas när du blir varm. Klä dig i flera lager kläder.
  • Ha koll på vilka väderförhållanden som råder där du tänker dig att vistas. Vädret kan slå om snabbt – ge dig inte ut i dåligt väder utan vänta hellre kvar tills vädret blir bättre.
  • Förbered din vandring och anpassa turen och utrustningen efter väder och terräng. Om möjligt, ta kontakt med lokalbor på den destination du ska till. De känner till omgivningarna och kan ge tips och berätta om områden du ska undvika. Packa mat, vatten och extrakläder oavsett hur kort tur ni planerat.
  • Berätta för familj eller vänner om planerad vandring. För din säkerhet ska någon känna till vilken dag och tid vandringen ska starta, rutten och vilken tid du beräknas anlända.
  • Följ utstakade leder och eller ta hjälp av karta och kompass. Utstakade leder gör det enklare att hitta och är ett säkrare alternativ om du skulle behöva hjälp. Tänk på att röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.
  • Tänk på att vissa faror och hinder såsom öppna bäckar eller uppstickande stenar inte syns när det kommit mycket nysnö!
  • Förläng mobiltelefonens batteritid genom att förvara den nära kroppen. Mobiltelefoner kan sluta fungera av till exempel kyla eller fukt.

Här finns filmer som visar hur du:

Packa ryggsäcken rätt till fjällvandringen

Klär dig rätt inför fjällvandringen