Sök

Fjällsäkerhet på vintern

Oavsett om du ska framföra en snöskoter eller åka skidor är det viktigt att ta reda på hur förhållandena ser ut på den plats som du ska vistas på.

För att inte riskera olyckor kan ett tips vara att vara att prata med ortsbor för att få reda på hur isläget och riskerna för laviner ser ut i området. Ett annat sätt kan vara att följa lavinprognoser eller vädertjänsternas information.

Vad är en lavin?

En lavin eller ett snöskred är en stor mängd snö i snabb rörelse ner för en sluttning. Är sluttningen brant och lång är det inte ovanligt med en hastighet över 100 km/ timme. En snörik vinter ger stora risker för laviner. Åker man utanför leder är det viktigt att veta att skotertrafiken är reglerad eller förbjuden i vissa områden under vissa perioder. Stora delar av fjällen är sådana områden.

Så är du säker i fjällen

I fjällen finns regleringsområden enligt terrängkörningslagen där man bara får köra på skoterleder. Det är viktigt att ta reda på vad som gäller i det område som man planerar att befinna sig i. Det finns ofta information på kommunernas hemsidor eller länsstyrelsens hemsidor om detta.

Klä dig rätt i fjällen

Vädret kan växla snabbt och det är viktigt att både veta var man är men också ha med sig extra utrustning, till exempel karta, kompass, bogserlina, spade och varma kläder och skor.

Packa rätt till fjällvandringen 

Tänk på att:

  • Vissa faror och hinder såsom öppna bäckar eller uppstickande stenar inte syns när det kommit mycket nysnö!
  • Ta kontakt med lokalboende på den destination du ska till. De känner till omgivningarna och kan ge tips på säker offpist- och turåkning.
  • Följ alltid rösade och kryssade leder. De är säkra.
  • Var alltid minst två personer och förbered er genom att exempelvis ha karta och kompass så ni kan hålla reda på var ni är! Packa fika och extratröja oavsett hur kort tur ni planerat. Alla blir kalla och mobiltäckningen är inte alltid bra.

Om olyckan är framme: larma i tid! På så sätt hinner polisen förbereda en snabbare räddningsinsats.

Fjällsäkerhetsrådets webbplats hittar du mer information och praktiska tips för en trygg fjällvistelse. 

Riskera inte att utlösa en lavin

Åk inte i branta sluttningar, särskilt inte dagarna efter kraftiga snöfall, hård vind eller kraftigt stigande temperatur. De flesta laviner inträffar dygnet efter ett kraftigt snöoväder.

Tänk på att:

  • Om ni är många, åk en i taget. Då blir belastningen på snön mindre.
  • Att följa kammar och ryggar är det flackaste vägvalet och därför ofta det säkraste.
  • Åk aldrig så att du belastar snötäcket ovanför en annan skidåkare

Lavinprognosers webbplats hittar du uppdaterad information om terrängen i fjällen.