Sök

Gärningsmannaprofilgruppen - polisens arbete

Gärningsmannaprofilgruppen reser runt i hela landet för att hjälpa till med utredningar av grova våldsbrott. Gruppens slutsatser ger de lokala utredarna nya uppslag och infallsvinklar.

Hjälper till vid särskilt komplicerade utredningar

De åtta experterna i gärningsmannaprofilgruppen hjälper landets poliser vid särskilt komplicerade utredningar, till exempel

  • grova våldsbrott
  • sexualbrott
  • utpressning
  • hot
  • mordbränder. 

Gruppen driver inga egna utredningar utan kopplas in vid behov.

Gärningsmannaprofilgruppen består av poliser med lång erfarenhet från utredningar av grova brott, och av kriminaltekniker, beteendevetare, rättspsykiatriker och rättsläkare. Den tvärvetenskapliga kompetensen ger nya infallsvinklar och teorier som hjälper de lokala utredarna i det fortsatta utredningsarbetet.

Gärningsmannaprofilgruppen hjälper till vid ett 20-tal utredningar varje år.

Några uppmärksammade polisutredningar är till exempel

  • serieskytten i Malmö
  • serievåldtäktsmannen i Örebro
  • mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Utgår från brottsplatsen vid analysen

Experterna i gärningsmannaprofilgruppen utgår från brottsplatsen när de gör sin så kallade ärendeanalys. De analyserar beteenden och skador på offer.

De analyserar också information som vem offret var och vilka risker gärningsmannen tog för att begå brottet. Utifrån det kan de ta fram en gärningsmannaprofil med hypoteser om gärningsmannens mest troliga egenskaper och motiv, för att hitta en möjlig misstänkt.

Med hjälp av gärningsmannaprofilen kan gruppen göra en bedömning av de misstänkta som förekommer i en utredning.

Experterna kan också hjälpa till med att länka olika brott till samma gärningsman och att utvärdera misstänkta personer.

Gruppen kan också kopplas in vid äldre ouppklarade fall, så kallade cold cases. Då kan de se över den kriminaltekniska delen för att se om gods och spår kan bearbetas med nya undersökningsmetoder som inte fanns då brottet begicks.