Gränspolisen - polisens arbete
Polisen ansvarar för gränskontroll till och från Sverige. I gränspolisverksamheten ingår också att utföra inre utlänningskontroll och verkställa Migrationsverkets beslut om avvisning eller utvisning.
Gränskontroller utförs
Polisen är skyldig att utföra kontroller av alla personer som reser över en yttre gräns, det vill säga till och från länder som inte är med i Schengensamarbetet. Gränskontroll vid yttre gräns är obligatorisk.
Gränskontroll vid inre gräns
I november 2015 beslutade Regeringen att återinföra gränskontroll vid inre gräns, det vill säga gräns mot annat Schengenland, på vissa utvalda platser.
Personer som reser in ska kunna visa att de har rätt att resa in och vistas i landet, till exempel genom att visa upp pass eller nationellt id-kort. Personer som ska resa till eller från Sverige över inre gräns bör därför ha med pass eller nationellt id-kort.
Bestämmelser om yttre och inre gränskontroll regleras i Kodex om Schengengränserna, förordning (EU) 2016/399.
Kodex om Schengengränserna, förordning (EU) 2016/399
Inre utlänningskontroll
I polisens arbete ingår även skyldighet att utföra så kallad inre utlänningskontroll inom Sveriges gränser.
Då kontrollerar polisen att en utländsk person har laglig rätt att vistas i Sverige. För att genomföra en sådan kontroll krävs att
- det antingen finns grundad anledning att anta att en person saknar laglig rätt till vistelse
- eller att det föreligger en annan särskild anledning till kontrollen.
Frågor och svar om inre utlänningskontroller
Arbetsplatskontroller är en inre utlänningskontroll
Polisen kan också utföra arbetsplatskontroller, som är en inre utlänningskontroll, vanligtvis efter tips och gemensamt med Skatteverket.
Inre utlänningskontroll är en uppgift som inte enbart utförs av gränspolisen. Ibland kan det även finnas anledning att göra inre utlänningskontroll i andra sammanhang, till exempel i samband med en trafikkontroll eller en brottsutredning.
Polismyndigheten för månadsvis statistik över genomförda inre utlänningskontroller och verkställigheter. Statistiken hämtas ur två olika system och är inte fullständig.
Statistik gränspolisverksamheten
Polisen utför verkställighet
Polisen ansvarar för att verkställa Migrationsverkets beslut om avvisning eller utvisning där Migrationsverket bedömer att det kommer att behövas tvång för att kunna genomföra verkställigheten eller om personen har avvikit. Migrationsverket överlämnar i dessa fall verkställighetsärendet till polisen.
Kriminalvården kan anlitas
Polisen kan anlita Kriminalvården för att genomföra verkställigheten av beslutet och ombesörja att den utländska medborgaren lämnar Sverige, men det är fortfarande polisen som är verkställande myndighet.
Polisen verkställer också beslut om utvisning på grund av brott fattade av allmän domstol samt egna beslut om avvisning.
Frågor och svar om verkställighet
Film: Så arbetar polisen vid verkställigheter
Relaterat innehåll
- Regler för vistelse i Sverige
- Samarbete inom Schengen
- Så jobbar polisen med utvisningar
- Begreppslista
- Tillsynsrapport 2014:14 inre utlänningskontroll
- Utlänningslagen (2005:716)
- Polismyndighetens föreskrifter om gränsövergångsställen, PMFS 2015:5 FAP 272-2
- Rikspolisstyrelsens föreskrifter för polisens befattning med den inre utlänningskontrollen, FAP 273-1 - RPSFS 2011:4
- Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om verkställighet av beslut om avvisning och utvisning, FAP 638-1 - RPSFS 2014:8