Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

Supporterpolisens - polisens arbete

Supporterpolisens uppgift är att förebygga våld och ordningsstörningar i samband med sportevenemang, främst fotbollsmatcher, i Sverige och utomlands.

Supporterpoliser på fotbollsmatch.

En del av supporterpolisens arbete är att finnas på plats för att förebygga brott och att ingripa när brott sker i samband med matcher.

De som startar bråk är ofta samma personer, så kallade risksupportrar som organiserar sig för att slåss mot supportrar från andra lag.

Fakta om supporterpolisen

  • Har funnits sedan 1992, då fotbolls-EM spelades i Sverige.
  • Tio av de 21 svenska länspolismyndigheterna har supporterpoliser.
  • Totalt finns det cirka 50 supporterpoliser i Sverige. Hälften jobbar i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län.

Lokala supporterpoliser

Alla län som har elitlag inom fotboll eller ishockey har supporterpoliser. De arbetar olika beroende på de behov som finns lokalt. Många supporterpoliser arbetar deltid med supporterfrågorna. I Stockholms, Västra Götalands och Skåne län finns supporterpoliser på heltid.

Polisen i hela landet kan begära stöd från supporterpolisen vid matcher då det finns risk för våld och större ordningsstörningar.

Samverkan med arrangörer

Supporterpolisen samarbetar med sportklubbarna som arrangerar matcher och med Riksidrottsförbundet, Fotbollförbundet och Hockeyförbundet. Det kan handla om olika åtgärder klubbar och sportförbund kan ta till för att minska arenavåldet eller om en gemensam planering inför olika evenemang. Supporterpolisen samarbetar också med sociala myndigheter och räddningstjänsten.

Supporterpolisen utomlands

Supporterpolisen följer ofta med när svenska lag spelar utomlands. Topplagen inom fotboll spelar året runt och många supportrar reser med för att titta på matcherna.

Andra länder kan också få hjälp från svensk supporterpolis. Vid uppdrag i andra länder använder den svenska supporterpolisen ljusblå västar.

Till toppen