Sök

Antalet fjällräddningar har minskat

Under den gångna vintern utfördes 119 fjällräddningsinsatser i landet. Den nedåtgående trenden med färre skadade/drabbade jämfört med tidigare år fortsätter.

Från januari till maj 2024 utfördes 119 fjällräddningar i de fyra fjällräddningslänen, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna. Det kan jämföras med 2018 då 180 fjällräddningar utfördes. Trenden har varit nästintill konstant nedåtgående sen dess.

Diagram över antalet fjällräddningar  där det syns att jämtland har flest  följt av Norrbotten, Dalarna och Västerbotten

Antalet fjällräddningar mellan 1 januari - 31 maj och under åren mellan 2018 till i år 2024.

— Vintern kom tidigt med stora mängder snö över många delar av fjällområdet. Tidig snöläggning utan kyla kan också resultera i dåliga isar men under vintern har endast ett fåtal fall av genomkörning inkommit.  Början på året var kall med temperaturer ihållande under -30 grader i många områden och det genomfördes trots det ett antal fjällräddningar med påfrestningar och skador på egen personal.  I övrigt har vintern varit av normal karaktär med skador på de drabbade som frakturer, mest underarm och underben. Samt knäskador, ryggskador vilka ofta varit skoterrelaterade och ett antal fastkörda skotar i snön, säger Lars Ragnvaldsson vid Räddningstjänstgruppen Nord.

Fyra av de totalt 119 insatserna gällde lavinolyckor. Av vinterns insatser är fördelningen lika mellan skidåkare och skoteråkare som drabbats av olycka/räddning.

Flest fjällräddningar skedde under vintern 2024 i Jämtlands län, därefter kommer Dalarna, Norrbotten och sist Västerbotten

Antalet insatser per kommun under 2024 (1 jan- 31 maj)

33 - Härjedalen
16 - Malung-Sälen
12 - Kiruna
12 - Älvdalen
11 - Åre
 7 - Vilhelmina
 6 - Jokkmokk
 4 - Gällivare
 4 - Arjeplog
 4 - Sorsele
 4 - Storuman
 3 - Berg
 2 - Krokom
 1 - Strömsund
 0 - Arvidsjaur
 0 - Dorotea