Sök

Efter sju år inom Polismyndigheten har Johan blivit polis

Kriminaltekniker utomhus poserar

Johan startade sin karriär inom polisen som civil forensisk fotograf, utbildade sig internt till kriminaltekniker för att sedan ta steget och utbilda sig till polis. – Man ges möjligheten att utvecklas inom polisen, säger Johan.

Johan började arbeta som civil forensisk fotograf i Umeå år 2017. Innan dess hade han arbetat som bildjournalist på tidningar och bildbyråer. Efter två år inom Polismyndigheten blev han erbjuden att utbilda sig internt till kriminaltekniker, fortsatt civilt anställd, av sin chef. Sommaren 2024 kunde han, efter sju år inom myndigheten, titulera sig som polis och kriminaltekniker efter att ha gått den funktionsinriktade polisutbildningen.

– Jag har jobbat på privata företag innan. Där anställs man och sedan förblir man den titeln.  Här på polisen finns jättemycket utvecklingsmöjligheter med de interna utbildningarna. Är man intresserad av något så tycker i varje fall jag att man ges möjligheten att utforska det intresset inom polisen, säger Johan, kriminaltekniker.

Man behöver inte lämna för att utforska annat 

– Jag tycker att man ser att folk väldigt ofta flyttar runt inom myndigheten. Är man intresserad av något annat så ser inte gruppen det som att man lämnar, ett tapp, utan man fortsätter ändå inom myndigheten fast med en annan grej. Man behöver inte lämna om man vill utforska andra arbetsuppgifter.

När Johan sökte tjänsten som forensisk fotograf hade det sedan innan funnits en tanke på att studera till polis. Johan vill, liksom så många andra som söker sig till Polismyndigheten, göra skillnad på riktigt.

– Någonstans vill man påverka, ha ett jobb där man på något sätt kan göra en skillnad.

Undersöker brottsplatser och säkrar spår 

En kriminalteknikers arbete bidrar till att besvara frågorna ”Vad har hänt? Hur? Var? När?  och Av vem?” i en brottsutredning. De undersöker brottsplatser och säkra forensiska spår, allt ifrån dna till fingeravtryck, kläder, vapen och narkotika. Kriminalteknikern kan också delta i utredningar efter bränder, misstänkta miljöbrott eller arbetsmiljöbrott. Teknisk bevisning är särskilt viktig vid komplexa brottsutredningar där det saknas misstänkta, vittnen eller då de som vet något inte vill medverka i utredningen.

­– Som kriminaltekniker är man en del i pusslet. Det är inte som serien CSI där de gör allt. Vi är en kugge i ett stort maskineri.  Ibland är den kuggen jätteviktig och ibland mindre viktig. Men det är oerhört tillfredställande när alla kuggar arbetar tillsammans och det går ihop. Det är ett stort lagarbete, säger Johan.  

Bra förmåner inom polisen 

– Är man intresserad av en arbetsplats där man jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål är det här en jättebra arbetsplats. Jag har haft många arbetsgivare och tycker att Polismyndigheten är den bästa arbetsgivaren jag haft, på riktigt. Fler semesterveckor, riktigt bra pension och mer ersättning när man är föräldraledig. Jag trivs jättebra.

Är du intresserad av att arbeta inom polisen?

Här finns relevanta länkar till dig som vill veta mer om vad man kan arbeta som inom polisen samt vilka förmåner Polismyndigheten erbjuder.

Det här erbjuder vi – förmåner och villkor

Jobba hos polisen – en större uppgift

Bli polis

Kriminaltekniker - polisens arbete