Sök

Säkerhetszon i Eskilstuna från 2024-09-04

Bild 1/3
Kartbild som markerar säkerhetszonerna i Eskilstuna.
Säkerhetszoner i Eskilstuna.
Bild 2/3
Kartbild som markerar säkerhetszonen Nyfors, Myrtorp, Fröslunda, Råbergstorp och Lagersberg.
Säkerhetszon i Eskilstuna: Nyfors, Myrtorp, Fröslunda, Råbergstorp och Lagersberg.
Bild 3/3
Kartbild som markerar säkerhetszonen  Årby och Skiftinge.
Säkerhetszon i Eskilstuna; Årby och Skiftinge.

Två allvarliga våldsbrott inträffade i Eskilstuna den gångna helgen. För att försvåra för kriminella att förbereda eller genomföra grova våldsbrott har polisen nu beslutat om två säkerhetszoner.

Säkerhetszonen är nu avslutad

Uppdatering 2024-09-18: Polisens beslut om två säkerhetszoner i Eskilstuna upphörde natten till onsdag 18 september. ”Vi fortsätter att prioritera de här områdena”, säger Robert Åkerström, chef polisen Eskilstuna.

Säkerhetszoner i Eskilstuna har upphört - så har arbetet gått.

Säkerhetszonerna börjar gälla onsdag 4 september klockan 00.00 och gäller till och med 17 september klockan 23.59.

Beslutet gäller i två områden:

  • Årby och Skiftinge.
  • Nyfors, Myrtorp, Fröslunda, Råbergstorp och Lagersberg.

Allvarlig situation i Eskilstuna

En säkerhetszon är ett område som enligt polisens bedömning har en påtaglig risk att drabbas av en sprängning eller skjutning. För att Polismyndigheten ska fatta beslut om säkerhetszon ska det också vara av synnerlig vikt att fatta ett sådant beslut, alltså att det sker för att stävja brottslighet som går utöver den vanliga typen av brottslighet i ett område.

– Vi har en allvarlig situation i Eskilstuna där det har inträffat grova våldsbrott och vi ser att det finns en risk för eskalering. Ny lagstiftning ger oss möjlighet att använda fler verktyg för att förebygga brott och skapa trygghet. Det är viktigt att ett verktyg som säkerhetszoner används vid rätt tillfälle och vår bedömning är att det nu ger oss störst möjlighet att uppnå det vi vill, alltså försvåra för kriminella att utföra fler grova våldsbrott, säger Mattias Forssten, chef för polisområde Södermanland.

Utökade befogenheter

En säkerhetszon får bara införas om fördelarna med en zon överväger nackdelarna. Inom zonen har polisen rätt att kroppsvisitera eller att göra husrannsakan i transportmedel.

– Nu den närmaste tiden kommer dessa områden vara prioriterade av oss och vi kommer att vara där med en högre närvaro än vanligt. Vi kommer att använda möjligheten att vi har utökade befogenheter när det kommer till visitationer och genomsökningar av exempelvis fordon. Men vi kommer också vara öppna för en dialog där vi välkomnar boende i områdena att prata med oss, säger Robert Åkerström, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Du kan också tipsa eller anmäla brott på polisen.se eller 114 14. Vid pågående brott ring 112.

– Konflikten och de problem vi har kopplade till Eskilstuna är inget vi löser här och nu utan det bygger på ett långsiktigt arbete som vi jobbat målmedvetet med ihop med andra samhällsaktörer under lång tid. Det arbetet måste fortsätta så det vi gör här med säkerhetszonerna är en snabb och tillfällig avkylning av områden där vi tror att det finns en överhängande risk för nya våldsbrott, säger Robert Åkerström.

Vad är syftet med en säkerhetszon?

Att en tillfällig säkerhetszon har beslutats där du bor, går i skolan eller arbetar betyder att polisen har information som vi behöver agera på. Att vi är mer närvarande ökar tryggheten för dig och alla andra. Vi kan exempelvis vilja förhindra en befarad hämndaktion mellan två kriminella grupper.

Vad utmärker säkerhetszonen?

  • Här får polisen kroppsvisitera personer och söka igenom fordon utan att det finns en konkret misstanke om brott.
  • Befogenheterna gäller på allmän plats och ingripandena får göras i den utsträckning det behövs för att förebygga eller förhindra den brottsliga verksamhet som zonen har införts för att motverka.
  • Varje beslut om säkerhetszon gäller som längst i två veckor och kan förlängas. Beslutet kan överklagas till förvaltningsdomstol.
  • Säkerhetszon är bara en av många åtgärder polisen vidtar för att stävja våld och annan brottslig verksamhet som utförs av kriminella nätverk.