Sök

Utredare (kommissarie) till Avdelningen för särskilda utredningar, Uppsala

Organisation

Avdelningen för särskilda utredningar

Kommun

Uppsala

Län

Uppsala län

Utlyst

08 oktober 2024

Ansök senast

29 oktober 2024

Referensnummer

A587.576/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Avdelningen för särskilda utredningar (SU) handlägger ärenden enligt förordningen (2014:1106) om handläggning av ärenden om brott av anställda inom polisen och vissa andra befattningshavare (SUF). Ärendena avser anmälningar mot anställda och uppdragstagare inom Polismyndigheten och Säkerhetspolisen, polisstuderande, åklagare, domare, nämndemän, riksdagsledamöter och statsråd. Vidare ska avdelningen vid behov ge stöd och biträde till Justitieombudsmannen, Justitiekanslern och andra myndigheter.

Oberoende och kvalitet

Chefen för avdelningen anställs genom beslut av regeringen och verksamheten finansieras via egen anslagspost. Polismyndighetens insynsråd och regionpolisråd har till uppgift att särskilt följa verksamheten. SU är en fristående avdelning inom Polismyndigheten och är lokaliserade frånskilt från övrig polisverksamhet. Alla utredare vid SU är kommissarier med lång erfarenhet av utredningsverksamhet och kompetenser från olika verksamhetsområden. Avdelningen samverkar med Särskilda åklagarkammaren (SÅK) och har bland annat upprättat gemensamma handläggningsrutiner.

Organisation

Avdelningen består av ett kansli, en ärendesamordningsenhet, en underrättelseenhet, en spaningsenhet, en bildanalysenhet samt fyra utredningsenheter. Kansliet, ärendesamordningsenheten, underrättelseenheten, bildanalysenheten samt spaningsenheten är placerade i Stockholm. Utredningsenheterna är placerade i Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö.

Avdelningen söker nu en utredare till Utredningsenheten i Uppsala. Under en övergångsperiod bedrivs verksamheten från lokaler i Stockholm. Kontoret i Uppsala kommer att ligga centralt och beräknas vara klart för inflyttning under slutet av 2024.

Arbetsbeskrivning

Den huvudsakliga arbetsuppgiften på enheten är utredningsarbete som avser misstanke om brott begånget i tjänsten eller på fritiden av polisanställd och vissa andra myndigheters befattningshavare. Karaktären på brotten är varierande där det förutom brott mot Brottsbalken också förekommer brott mot Speciallagstiftningen.

Arbetsuppgifterna består bland annat av att:

  • Hålla förhör och vidta andra utredningsåtgärder enligt direktiv från åklagare
  • Sammanställa information för delgivning till åklagare och därtill hörande arbetsuppgifter
  • Vid behov bistå åklagare vid förhandling i rätten
  • Medverka vid information om avdelningens verksamhet inklusive regelverk
  • Hantera begäran om allmänna handlingar och göra sekretessprövningar

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

  • Polisexamen
  • Relevant och gedigen utredningserfarenhet
  • Praktisk erfarenhet av arbete med tvångsmedel samt praktisk erfarenhet av programvaror för utredningsverksamhet
  • Goda IT-kunskaper
  • Mycket god förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska

Följande är meriterande:

  • Erfarenhet av att utreda ekonomisk brottslighet
  • Erfarenhet av att ha strukturerat, analyserat och sammanställt stora informationsmängder
  • Kompletterande juridiska studier
  • Erfarenhet av att utreda inom flera olika brottskategorier
  • Erfarenhet av förändrings- och utvecklingsarbete

Personliga egenskaper

Arbetet ställer stora krav på noggrannhet, en god kommunikativ förmåga och hög integritet. Vi ser att du är självständig, driven och aktivt bidrar till att utveckla verksamheten. Vi ser även att du har en god förmåga att samarbeta då rollen innebär många kontaktytor. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper och personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om uppdraget?
Välkommen att kontakta enhetschef Andreas Pallinder, andreas.pallinder@polisen.se

Vill du veta mer om rekryteringsprocessen?
Välkommen att kontakta HR-konsult Sigrid Palmkvist, sigrid.palmkvist@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Sofia Ask, tfn: 010-563 87 10
SACO, nås via Polisens växel 114 14
SEKO Polisen, Karna Tillheden, tfn: 010-561 66 27
ST, nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

Placeringsort: Stockholm, på sikt Uppsala
Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid
Arbetstid: Dagtid, flextid tillämpas, Beredskap ingår i tjänsten
Tillträde: Enligt överenskommelse

Ansök genom att bifoga ditt CV (vi vill inte ha något personligt brev) och besvara urvalsfrågorna. Frågorna utgår från kravprofilen för den här rekryteringen och dina svar ligger till grund för det urval som sker i processen. Att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Besvara följande urvalsfrågor som en del av din ansökan. (pdf, 255 kB)

Vänligen notera att krav och eventuella meriter ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Välkommen med din ansökan i form av CV och enkät via e-post till jobb.na@polisen.se senast den 29e oktober 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A587.576/2024 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi att du kontaktar ansvarig HR-konsult innan du går vidare med din ansökan.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Läs mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post