Sölvesborg – medborgarlöften
Vårt övergripande mål med 2025-2026 års medborgarlöften är att Sölvesborgs kommun ska vara en kommun där medborgarna känner sig trygga, trivs och är engagerade i sitt lokalsamhälle.
För att nå dit ska kommunen och polisen tillsammans bedriva ett effektivt trygghetsskapande- och brottsförebyggande arbete. I kommunens lägesbild framträder ett antal problembilder. Vi prioriterar gemensamt att arbeta riktat mot problembilderna genom det vi kallar ”De tre T:na” - Trafik, Tidiga insatser och Trygghet.
Trafik
Varför fokusområde trafik?
Lägesbilden påvisar att trafik upplevs som ett lokalt problem i Sölvesborgs kommun. Ungdomsbrottsligheten kopplat till trafik och störningar primärt i A-traktormiljön bidrar negativt till medborgarnas trygghet, trivsel och säkerhet.
Vad?
Vi ska gemensamt bedriva ett lokalt och effektivt trafiksäkerhetsarbete. Under 2025-2026 ska vi arbeta riktat och kunskapshöjande kring risker och lagstiftning i A-traktormiljön. Detta både mot ungdomar och vårdnadshavare.
Hur?
Kunskapshöjning A-traktormiljön vårdnadshavare
Vi ska gemensamt kommunicera ansvar, risker och lagstiftning kopplat till A-traktormiljön. Informationen ska lyftas vid föräldramöten på högstadiet vid terminsstart.
Aktörer: Sölvesborgs kommun genom enheten Trygghet, säkerhet och folkhälsa*, Barn- och utbildningsförvaltningen, Individ- och familjeomsorgen.
*Enheten Trygghet, säkerhet och folkhälsa ansvarar för framtagande av presentationsmaterial till Barn- och utbildningsförvaltningen att använda.
Kommunikationsinsats trafikbrottslighet och ungdomar
Vid två tillfällen under 2025 och 2026 ska vi genomföra gemensamt framtagna, riktade kommunikationsinsatser i kommunens och lokalpolisområde Karlshamns digitala kanaler. Insatserna ska riktas mot både ungdomar och vårdnadshavare. Aktörer: Sölvesborgs kommun genom enheten Trygghet, säkerhet och folkhälsa, Kommunikationskontoret och lokalpolisområde Karlshamn.
Riktade polisiära trafikinsatser
Under 2025 och 2026 ska lokalpolisområde Karlshamn rikta sitt trafiksäkerhetsarbete mot de problembilder som framkommer i den gemensamt framtagna lägesbilden.
Aktörer: Lokalpolisområde Karlshamn i samverkan med enheten Trygghet, säkerhet och folkhälsa.
Synlighet, närvaro och tillgänglighet
Ökad närvaro i och i anslutning till A-traktormiljön. Relations- och kontaktskapande. Aktörer: Sölvesborgs kommun genom trygghetsvärdar och fältsekreterare samt lokalpolisområde Karlshamn.
Tidig upptäckt
Varför fokusområde tidig upptäckt?
I de lokala, regionala och nationella lägesbilderna kan vi utläsa de negativa konsekvenser som följer av att vi inte tidigt och gemensamt identifierat ungdomar med ett normbrytande beteende.
Vad?
Framgångsfaktorerna med att arbeta genom tidiga insatser har tydligt stöd i evidens och aktualiseras ytterligare i Barriärer mot brott – en socialpreventiv strategi mot kriminella nätverk och annan brottslighet (2023/24:68). Lägesbilden nationellt, regionalt och lokalt påvisar de negativa konsekvenser som följer då vi inte tidigt och gemensamt identifierar ungdomar med ett normbrytande beteende. Syftet med tidiga insatser är att motverka en negativ livsutveckling och kriminalitet för barn och unga. Genom att fördjupa samverkan i det förebyggande arbetet enligt BOB1 och SSPF2 kan vi i ett tidigt skede vidta åtgärder för att skydda barn och unga.
Hur?
SSPF-samverkan
Socialtjänsten har det samordnande ansvaret för SSPF. Tillsammans med samverkans ingående parter ska arbetet inledas under 2025. Under 2025 ska minst tre individer initieras i SSPF-samverkan.
Aktörer: Samverkans samtliga parter; socialtjänst, skola, polis, TSF samt Region Blekinge.
Synlighet, närvaro och tillgänglighet
Lokalpolisområde Karlshamn ska under 2025 aktivt arbeta med att identifiera barn och ungdomar med ett normbrytande beteende.
Aktörer: Lokalpolisområde Karlshamn i samverkan med Sölvesborgs kommun genom trygghetsvärdar och fältsekreterare.
Trygghet
Varför fokusområde trygghet?
Trygghet är ett grundläggande behov och en viktig skyddsfaktor för människors hälsa och välbefinnande och är en central komponent för en välfungerande, attraktiv och livskraftig kommun. Vi arbetar aktivt med trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder och Polismyndighetens trygghetsmätning visar en positiv utveckling på medborgarnas upplevda trygghet. Vi vill upprätthålla och öka denna positiva trend. Det finns en mängd bidragande faktorer som påverkar tryggheten; brottslighet, förekomst av narkotika och brottslighet kopplat till det, avsaknad av medborgare och polisiär närvaro i det offentliga rummet.
Vad?
Genom synlighet, närvaro och tillgänglighet i kommunen ska vi arbeta för att öka den sociala och legitima närvaron i det offentliga rummet. Arbetet ska riktas mot de centrala delarna av Sölvesborg där den upplevda tryggheten inte är lika hög som i övriga delar av kommunen. Vi ska tillsammans skapa förutsättningar för dialog och interaktion med medborgarna, fysiskt och digitalt och genom detta öka förtroendet för våra organisationer. Vi ser alla medborgare som potentiella brottsförebyggare. Vi ska arbeta tillsammans för att öka medvetenheten och den kollektiva brottsförebyggande förmågan.
Hur?
Gemensamma kommunikationsinsatser
Vi ska genomföra gemensamma kommunikationsinsatser utifrån de problembilder som framkommer i den gemensamma lägesbilden. Detta för att öka medvetenhet och kunskap kring vilka insatser som tillämpas för att öka tryggheten.
Aktörer: Sölvesborgs kommun och lokalpolisområde Karlshamn.
Kommunikation, interaktion med medborgarna
Vi ska genomföra gemensamma tillfällen för samtal med medborgarna.
Aktörer: Sölvesborgs kommun och lokalpolisområde Karlshamn.
Mötesplatser över generationsgränserna
Vi ska gemensamt skapa mötesplatser över generationsgränserna för att öka interaktionen mellan unga och seniorer.
Aktörer: Sölvesborgs kommun, civilsamhället och LPO Karlshamn.
Uppföljning och utvärdering
Medborgarlöftet 2025-2026 ska följas upp vid 2025 års slut genom en produktionsuppföljning1. Efter 2026 ska medborgarlöftet utvärderas genom en effektuppföljning2 i samarbete med universitet eller högskola.
1, 2 Samverkan i lokalt brottsförebyggande arbete (Brottsförebyggande rådet 2025).
Ola Jarevik
Chef lokalpolisområde Karlshamn
Birgit Bigersson Brorsson
Kommunstyrelsens ordförande