Sök Mina sidor

Östersund – medborgarlöften 2025

Medborgarlöftet syftar till att ge medborgarinflytande inom områden som upplevs som viktiga för att öka tryggheten och minska brottsligheten.

Situationen idag

1 juli 2023 trädde en ny lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete i kraft. För att utveckla kommunens och polisens samverkan utifrån de nya lagkraven och för att skapa en struktur för det framtida arbetet förlängs Medborgarlöftet för 2023–2024 med ett år över 2025.

Under 2025 tar kommunen fram en ny och nu lagstadgad lägesbild över brottsligheten i kommunen. Utifrån identifierade brottsproblem kommer en åtgärdsplan med brottsförebyggande åtgärder tas fram.

De områden där medborgare, besökare, medarbetare och statistiken visar på behov av brottsförebyggande- och/eller trygghetsskapande åtgärder är främst:

Trygghet för medborgarna

I några områden är otryggheten större än på andra platser utomhus under kvälls- och nattetid. Kvinnor, är i större utsträckning mer otrygga än män utomhus. Det är i centrala Östersund men även vissa andra platser utanför staden där otryggheten är större än i övriga delar av kommunen.
Mörker och dålig belysning, oro för att bli utsatt för misshandel, för att träffa på påverkade personer och ungdomsgäng är exempel på faktorer som uppges bidra till den upplevda otryggheten.

Öka tryggheten - tillsammans lovar polisen och kommunen att:

  • Inom ramen för Destinationsbolaget Östersund AB:s arbete med att skapa en ren och snygg stadskärna lovar man att utöka stämningsbelysningen och förstärka renhållningen i stadskärnan. Arbetet sker tillsammans med en rad olika aktörer, såsom Teknisk förvaltning, fastighetsägare, näringslivsidkare och föreningar.
    Destinationsbolaget Östersund AB lovar även att i samarbete med andra lokala aktörer fortsätta arbetet med att fräscha upp området kring Zäta-gränd i den centrala stadskärnan. Arbetena syftar till att förbättra centrums kvällsekonomi och öka den upplevda tryggheten i stadskärnan, främst under kvälls- och nattid.
  • EST – effektiv samordning för trygghet. Polisen och kommunen ska fortsätta att arbeta med EST. Arbetet syftar till att skapa och utgå ifrån gemensamma lägesbilder över brottslighet och otrygghetsskapande faktorer för att effektivare och enklare styra resurser och vidta åtgärder utifrån behov.

    - Trygghetsvandringar – i arbetet med EST ingår också att genomföra trygghetsvandringar på de platser/områden som lyfts som otrygga.

    - Kommunen lovar att inom ramen för EST-arbetet årligen inventera otrygghetsskapande platser, med fokus på belysning och skadegörelser.

    - Polisen lovar att jobba uppsökande och kontaktskapande på de platser som identifieras som otrygga i EST-arbetet. Det kan handla om platser som upplevs som otrygga på grund av närvaro av påverkande personer, misstänkt brottslighet och ordningsstörningar.
  • Polisen lovar att som en del i det trygghetsskapande arbetet starta upp polisvolontärverksamhet.
  • Polis och kommun lovar att gemensamt genomföra förebyggande utbildningsinsatser och tillsyner på restauranger och krogar för att minimera risken för överservering enligt metoden Ansvarsfull alkoholservering.
  • Polis och kommun lovar att gemensamt genomföra tillsyn enligt alkohollagen, så kallade ”krogtillsyner”.

ANDT-rörande unga och unga vuxna - tillsammans lovar polisen och
kommunen att:

  • Polisen lovar att jobba uppsökande mot unga som är eller är på väg in i miljöer där ANDT finns.
  • Polisen lovar att arbeta med orossamtal med vårdnadshavare och ungdomar.
  • Kommunen jobbar inom ramen för samarbetsformen Idéburet offentligt partnerskap (IOP) med organisationen Nattvandring.nu för att finnas tillgängliga vid riskhelger.
  • Kommunen genomför avloppsmätningar för att få en ytterligare bild av bruket av narkotika i kommunen.

Kriminalitet i lokalsamhället-tillsammans lovar polisen och
kommunen att:

  • Kommunen och polisen ska inom ramen för EST-arbetet tillsammans med fastighetsägare genomföra platsbesök för att identifiera behov och genomföra åtgärder för att förstärka skyddet mot inbrott och skadegörelser.
  • Kommun och polis lovar att stötta och sprida kunskap om metoden Grannsamverkan. Syftet med Grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet genom att öka uppmärksamheten från de boende i området samt ge kunskap om hur man skyddar sig, vilket avskräcker och försvårar för tjuven.

Det här ska vi åstadkomma tillsammans

De gemensamma åtgärderna och de åtgärder som respektive genomför själv ska bidra till en ökad trygghet i Östersunds kommun. Specifika åtgärder/aktiviteter återfinns i den gemensamma handlingsplanen.