Ragunda - medborgarlöfte
Samverkansöverenskommelsen är en överenskommelse mellan Ragunda kommun och Polismyndigheten, lokalpolisområde Östersund.
Syftet är att identifiera och prioritera de områden som vi tillsammans måste utveckla för att öka tryggheten och minska brottsligheten i Ragunda kommun.
Bakgrund/syfte
Ragunda kommun och lokalpolisområde Östersund har gemensamt fattat beslut om att samverka inom det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet.
Syftet med samverkansöverenskommelsen är att säkra ett hållbart och långsiktigt brottsförebyggande arbete mellan polis och kommun med gemensamma mål utifrån den lokala lägesbilden.
Övergripande mål
Ragunda kommun och polisen ska gemensamt arbeta för att kommunen ska vara trygg och välkomnande för de som bor och vistas här. Det övergripande målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten i Ragunda kommun.
Lokala problembilder/samverkansområden
Polisen och Ragunda kommun har tillsammans identifierat följande områden:
- Narkotika - de mätningar som gjorts av avloppsvatten i kommunen visar på förekomsten av narkotika. Fokus ska vara på misstänkt försäljning och förebyggande arbete med unga och unga vuxna.
- Särskilt utsatta brottsoffer - kvinnor och barn utsätts årligen för våld. Ca 25 kvinnor mördas* årligen i landet av en man som de har eller har haft en nära relation till.
- Trafiksäkerhetsarbete - färre ska dö eller skadas svårt i trafiken.
- Grannsamverkan - informera om och erbjuda konceptet Grannsamverkan, GSV.
Uppföljning/dokumentation
Åtgärder och aktiviteter kopplade till samverkansöverenskommelsen följs upp tillsammans. En övergripande uppföljning görs vid årets slut.
Samverkansöverenskommelsen sträcker sig till och med 2026. Innehållet kan revideras under avtalstiden om någon av parterna anser det nödvändigt.
Övrigt
Polisen ska finnas med som en representant vid kommunens Lokala BRÄ/Folkhälsoråd.
Överenskommelsen har tecknats mellan Åsa Söderkvist, chef Lokalpolisområde Östersund och Jenny Kriström, kommundirektör Ragunda Kommun.