Katrineholm – medborgarlöften
Det övergripande målet är att den upplevda tryggheten för kommuninvånarna ska öka och att utsattheten för brott minska i Katrineholm.
Medborgarlöfte 2025–2026
Medborgarlöftet är en del av polisens och kommunens samverkansöverenskommelse om lokalt trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete.
En av grundpelarna i Polismyndighetens arbete är att polisen ska verka närmare medborgarna i kommunen och medborgarna ska kunna vara delaktiga i processer i trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete. Katrineholms kommun har som mål i kommunplanen att det ska vara tryggt och säkert att leva och verka i kommunen. Tillsammans med polisen ska hela den kommunala organisationen arbeta mot brottslighet och droger samt vara kompromisslösa i kampen mot kriminalitet och ha nolltolerans mot hot och våld. Medborgarna, medarbetarna, trygghetsundersökningar och tillgänglig statistik har använts för att ta fram en lägesbild. Utifrån denna gemensamma lägesbild har medborgarlöftet formulerats.
Vad upplever medborgarna i Katrineholms kommun
Utifrån trygghetsmätningar och dialoger ger Katrineholms medborgare en positiv bild av trygghetsläget i kommunen. Det är förhållandevis få platser som pekas ut som otrygga. Vi vet dock sedan tidigare att individer kan känna sig otrygga fastän individen lever i ett område med väldigt lite brottslighet och vice versa. Utifrån denna kunskap blir det därför helt centralt att arbeta med medborgarnas upplevda otrygghet. Trots det generella positiva läget visar trygghetsmätning och dialoger att medborgarna upplever otrygghet i delar av centrum, norr och Nävertorp. Det är främst under dygnets mörka timmar som oro för att utsättas för brott finns och då främst för våldsbrott. Många människor har behov av att bli sedda, hörda och bekräftade. Särskilt ungdomar har ett sådant behov och i synnerhet när de tar steget in i vuxenlivet. Ungdomars ”häng” i tätorten och framförallt i centrum kan skapa otrygghet och oro för både vuxna och andra ungdomar.
Fokusområden för det lokala brottsförebyggande arbetet
Utöver de geografiska platser som kommuninvånarna upplever som otrygga har Polisen och Katrineholms kommun tillsammans identifierat följande fokusområden för det lokala brottsförebyggande arbetet:
Våld
Våld är fortfarande ett av de största samhällsproblemen i Sverige och orsakar ett enormt fysiskt och psykiskt lidande. EU:s Jämställdhetsmyndighet har beräknat att mäns våld mot kvinnor kostar det svenska samhället 43 miljarder kronor per år. Utöver kostnaderna för tex sjukvård, inkomstbortfall och minskad pension inskränker alla typer av våld på individens trygghet och livsmönster och påverkar alla individers rätt till ett tryggt och säkert liv. Våldet påverkar inte bara den som utsätts utan även dennes närstående och vänner och alltför ofta finns barn med i denna bild. I Katrineholm ser vi att olika typer av våld är vanligt förekommande såväl i skolan, i hemmet och i det offentliga rummet. Att arbeta systematiskt och evidensbaserat med våldsprevention minskar risken att såväl brottsligheten som den upplevda otryggheten, både i den offentliga miljön som i det egna hemmet, ökar i Katrineholms kommun.
Droger
Droger är ett stort samhällsproblem och 2020 beräknades narkotikabruket ha kostat det svenska samhället 44 miljarder kronor.
Ett effektivt ANDTS-förebyggande arbete är att arbeta långsiktigt med förebyggande insatser på flera nivåer och på flera områden samtidigt. Isolerade insatser har mycket sällan varaktig effekt. Mest effektivt är en kombination av åtgärder inriktade mot att påverka såväl
- tillgänglighet - exempelvis tillsyn, åldersgränser, prisreglering och lagstiftning
- efterfrågan - exempelvis attityder och normer, föräldrastöd och kunskapshöjande insatser samt
- skadeverkningar - exempelvis tidig upptäckt, tillgång till vård och anhörigstöd.
Om kommunen och polisen inte arbetar systematiskt och långsiktigt med drogprevention (och ANDTS), utifrån ovanstående åtgärder och i samverkan, riskerar fler barn och unga i Katrineholms kommun att hamna i kriminalitet och missbruk.
Ungdomsbrottslighet
Den lokala lägesbilden indikerar samma sak som den nationella samhällsutvecklingen. Vi upplever ett tuffare klimat bland ungdomar där våld och våldsbrott ökar. Detta märks framförallt i högstadieskolan och på gymnasiet. Mätningar visar att det är för lätt för ungdomar att få tillgång till droger vilket är en utveckling som måste brytas.
Effekter
Det övergripande målet med aktiviteterna i medborgarlöftet är att den upplevda tryggheten för kommuninvånarna ska öka och att utsattheten för brott ska minska i Katrineholm.
Öka tryggheten på lång sikt
Polisen och kommunen har som mål att öka den generella känslan av trygghet hos medborgarna. Detta arbete är långsiktigt och kräver tid och uthållighet. Medborgarlöftet är en del i det långsiktiga arbetet där målet är att uppnå en generell förbättring avseende den upplevda tryggheten. målet kommer att följas upp i trygghetsmätningar och medborgardialoger.
Medborgarlöftet kommer vara en del av det trygghetsskapande arbetet som bedrivs i kommunen.