Sök

Huddinge – medborgarlöften

Som ett led i att öka tryggheten utformar lokalpolisen i Huddinge och Huddinge kommun medborgarlöften tillsammans.

Situationen idag

Lokalpolisområde Huddinges uppdrag är att lokalt förebygga, ingripa mot och utreda brott som begås. Vi ska bidra till trygghet genom att finnas där medborgare och de som besöker vår kommun finns. Vi utgör den lokalt förankrade polisiära resursen och är samtidigt en del i hela polismyndighetens vision där vi tillsammans gör hela Sverige tryggt och säkert.

Kommunen har under ett antal år drabbats av våldshändelser, vi har organiserad brottslighet med lokal förankring etablerad i vår kommun som utnyttjar välfärdssystem och begår brott i syfte att tjäna pengar och på så sätt blir en del av den kriminella ekonomin. Vi vet att vi har medborgare som lever i destruktiva relationer där våld förekommer. Detta arbetar lokalpolisen systematiskt mot varje dag utifrån de underrättelser och lägesbilder som finns och vi anser att vi är framgångsrika i det arbetet.

Utöver ovan arbete vill vi verka för ökad trygghet och närvaro i kommunen utifrån medborgarnas åsikt och upplevda behov. Därför har vi i år valt att basera våra medborgarlöften på resultatet från den Trygghetsmätning som genomfördes under 2024. Trygghetsmätningen är en årlig undersökning som görs i samverkan mellan Polismyndigheten och kommunerna i Stockholms län i syfte att inhämta den av medborgarna upplevda otryggheten och brottsutsattheten.

Vi ser att det är olika saker som oroar invånare i våra olika kommundelar, och vissa områden sticker ut med en högre otrygghet och oro att utsättas för brott.
För att både lyfta vikten av medborgarnas delaktighet i vår Trygghetsmätning och för att bemöta den oro som finns och jobba för en ökad trygghet så väljer vi i år tre delar som vi kommer att fokusera på under 2025.

Otrygghet under kvällstid

Högst otrygghet upplever boende i Vårby gård (56%) och Vårby - Duvberget (52%). Även områdena Visättra, Segeltorp och Skogås utmärker sig negativt (ca 35-40%).

Utsatthet för stöld

Totalt uppger 7% i kommunen att de har utsatts för stöld under senaste året. Utmärker sig gör Fullersta norra och Segeltorp, där 13% uppger att de har blivit utsatta. Främst är det stölder av cykel eller moped i det egna området samt stöld från vind, källare, förråd, garage etc som utgjorde de vanligaste typerna av stölder (39% resp 36%).

Även gällande oron att utsättas för brott, sticker Fullersta norra ut i mätningen, där man upplever högst rapporterad oro (63% gällande inbrott i bostad och 53% gällande inbrott i källare/förråd etc).

Trygghet i kollektivtrafiken

I Vårby uppger 31% att de har avstått från att åka kollektivtrafik under kvällstid pga av otrygghet. (Genomsnitt för Vårby gård, Haga-Masmo och Duvberget). I Flemingsberg är motsvarande siffra 26% i genomsnitt för Visättra, Grantorp, Kästa.

Våra medborgarlöften

  • I syfte att öka tryggheten kommer lokalpolisen att öka vår närvaro under kvällstid i Vårby, Visättra och Skogås.
  • I syfte att förebygga stölder från fastigheter kommer lokalpolisen att ha mer närvaro kvälls- och nattetid i Fullersta samt Segeltorp.
  • I syfte att öka tryggheten i kollektivtrafiken kommer lokalpolisen tillsammans med polisens volontärer att ha mer närvaro vid Vårby tunnelbanestation liksom Flemingsbergs pendeltågsstation och kringliggande gångvägar.

Uppföljning

Medborgarlöftena följs kontinuerligt upp under året. En gång per tertial kommer vi att redovisa resultatet till allmänheten via våra sociala medier, via polisen.se samt till Grannsamverkansgrupper via deras informationskanaler.

Utvärdering

I slutet av året kommer vi utvärdera medborgarlöftena. Vi kommer då att följa upp om vi har lyckats hålla vad vi lovat gällande närvaron.

Samt analysera om aktiviteterna har haft effekt på tryggheten och/eller brottsligheten samt medborgarnas oro för brott, i samband med att nästa års samt 2026 års Trygghetsmätning redovisas.