Sök

Polisens arbete i Stockholm, Bromma – samverkansöverenskommelse

Lokalpolisområde Vällingby och Bromma stadsdelsförvaltning har tecknat en ny överenskommelse om samverkan.

Stockholms stad och Polisregion Stockholm har genom en övergripande samverkansöverenskommelse, åtagit sig att med tillämpning av dess innehåll skapa lokala samverkansöverenskommelser, mellan kommunens stadsdelsförvaltningar och lokalpolisområden.

Lokal lägesbild

Detta är en samverkansöverenskommelse mellan Bromma stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Vällingby.

Till grund för samverkansöverenskommelsen ligger en lokal lägesbild som tas fram gemensamt av stadsdelsförvaltningen och polisen utifrån statistik, dialog och trygghetsmätningar. Den senaste lägesbilden togs fram i oktober 2023.

Var fjortonde dag genomförs också operativa lägesbilder tillsammans med polis och nyckelfunktioner inom stadsdelsförvaltningen. Då går man igenom hur brottsutvecklingen ser ut samt prioriterar kommande trygghetsinsatser.

Utifrån lägesbilden har fyra prioriterade områden identifierats:

  • riktat arbete mot otrygga och brottsutsatta platser
  • unga i risk för destruktivt beteende och kriminella miljöer
  • systemhotande brottslighet
  • riktat arbete mot särskilt sårbara brottsoffer.

Riktat arbete mot otrygga och brottsutsatta platser

Platser som uppvisar problematik med exempelvis öppen narkotikahandel, ordningsstörningar, olovliga bosättningar, skadegörelse och omfattande nedskräpning kräver i hög grad gemensamma insatser från flera samhällsaktörer för att problemen ska kunna åtgärdas. De platser som sticker ut vad gäller brottslighet, ordningsstörningar och upplevd otrygghet prioriteras i samverkansöverenskommelsen är Blackeberg och Brommaplan.

I Blackeberg och vid Brommaplan finns bland annat narkotikarelaterad brottslighet och andra problem som kräver gemensamma insatser från flera samhällsaktörer, vilket gör att trygghetsarbetet till stor del bedrivs genom platssamverkan.

Platssamverkan handlar om att samla olika aktörer – staden, polisen, fastighetsägare, näringslivet, civilsamhället och andra aktörer med flera – för att jobba praktiskt tillsammans med trygghetsskapande, brottsförebyggande och trivselskapande åtgärder runt en speciell plats. Stadsdelsförvaltningen är samordnare för arbetet, i samverkan med lokalpolisområde Vällingby.

Unga i risk för destruktivt beteende och kriminella miljöer

Barn och unga som riskerar att hamna i kriminalitet är en lokal prioritering i Bromma. Skolan har en betydande roll som skyddsfaktor, men är i behov av en nära samverkan med socialtjänst och polis för att lyckas med uppdraget för de unga som är i riskzon att hamna i destruktivt beteende.

Skola, socialtjänst och polis arbetar för att skapa goda förutsättningar för unga i Bromma. Arbetet har ett förebyggande, främjande och åtgärdande fokus.

Arbetsgruppen utgår från forskning om till exempel strategiska brott och prevention. Ett identifierat behov är regelbundna möten där skola, socialtjänst och polis träffas för att dela lägesbild och utbyta erfarenheter för att nå ökad samverkan.

Systemhotande brottslighet

Brottslighet riktad mot välfärdssystemen är systemhotande då både resursfördelning och myndighetsutövning påverkas. Välfärdsbrott innebär ett felaktigt utnyttjande av skattemedel, vilket riskerar att hota legitimiteten för både välfärden och det offentliga.

Långsiktigt är välfärdsbrott ett hot mot demokratin och riskerar även att leda till att tillit och förtroende för samhällsinstitutioner undergrävs. Det kan handla om arbetslivskriminalitet eller otillåten påverkan, exempelvis mot enskilda personer eller desinformationskampanjer mot socialtjänsten, och även om bedrägerier mot utbetalande myndigheter och kommuner, exempelvis ekonomiskt bistånd och föreningsbidrag.

Sedan 2024 har ingår representanter från stadsdelsförvaltningen i en samverkansgrupp tillsammans med polisen som arbetar för att förebygga och minska välfärdsbrott och otillåten påverkan.

Riktat arbete mot särskilt utsatta brottsoffer

Vissa grupper är extra utsatta när de utsätts för brott. Det kan till exempel vara äldre, funktionsnedsatta, brottsoffer som utsätts i en nära relation samt barn och unga. Enligt polisens statistik har det skett en ökning av anmälda relationsbrott det senaste året. Stadsdelsförvaltningen ser att ärenden med våld är vanligt förekommande inom socialtjänsten och ser också en ökning av ärenden med våld i nära relation.

Stadsdelsförvaltningen och lokalpolisen arbetar gemensamt för att förebygga och förhindra våld i nära relationer. Detta bland annat genom att öka medvetenheten och kunskapen om våld i nära relationer, men också vilka möjligheter till stöd som finns.

Tid

Överenskommelsen löper från och med 2024-01-01 tillsvidare. Överenskommelsen ska revideras vid behov efter samråd mellan Lokalpolisområde Vällingby och  och under förutsättning att den övergripande samverkansöverenskommelsen är giltig.

Läs mer om Trygghetsarbetet i Bromma, stockholm.se.