Sök

Upplands Väsby – polisens arbete i kommunen

Polisen i lokalpolisområde Sollentuna har en samverkansöverenskommelse med Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna kommun. Överenskommelsen har i syfte att minska brott, ordningsstörningar och att öka tryggheten i den offentliga miljön.

Övergripande inriktning och målsättning

Kommunerna och lokalpolisområde Sollentuna, tecknar en gemensam överenskommelse för att öka tryggheten i samtliga kommuner i lokalpolisområdet. En gemensam och långsiktig målbild för kommunerna och polisen är att våra kommuner inte ska ha eller få några utsatta områden. 

Kommunerna och polisen har efter framtagande av en gemensam lokal lägesbild prioriterat samverkan i fyra olika fokusområden under överenskommelsens period:

  • Utveckla samarbetet för att öka kunskapen kring brott i nära relation. Målsättningen är att minimera antalet gärningspersoner och utsatta brottsoffer. 
  • Reducera rekrytering till kriminella strukturer och vidareutveckla avhopparverksamheten.
  • Stärka samverkan mellan polis, kommun och andra myndigheter mot organiserad brottslighet.
  • Minska antalet otrygghetsskapande händelser i offentlig miljö. 

Parterna tillsätter nödvändiga resurser i den utsträckning som arbetet kräver för att öka kommuninvånarnas trygghet. Detta i linje med det prioriterade samverkansområdet trygghet i offentliga miljöer.

Insatser

Kommunerna och polisen åtar sig att arbeta med inriktningsområdet trygghet i offentliga miljöer och brott nära relationer i enlighet med den åtgärdsplan som är framtagen för respektive kommun.

Åtgärdsplanen innehåller uppgifter om vilka insatser som ska genomföras och vem som ansvarar för insatserna i respektive kommun. Insatserna ska följas upp och kommuniceras.

Uppföljning av överenskommelsen

Polisens och kommunens strategiska samverkanforum ansvarar för att uppföljning sker och rapporteras. Uppföljningen är i huvudsak skriftlig men kan ske även muntligt vid behov.

Överenskommelsen i sin helhet ska följas upp årsvis. Uppföljningen ska omfatta följande:

  • Hur samverkansformerna upplevs fungera.
  • Hur insatsernas genomförande har fungerat.
  • Bedömning av det resultat som insatserna har bidragit till.

Struktur för samverkan

Strategiskt samverkansforum/styrgrupp - Strategiskt samverkansforum består av kommundirektörer/biträdande kommundirektörer och lokalpolisområdeschefen. Dessa beslutar, inom ramen för samverkansöverenskommelsen, om arbetets bedrivande, dimensionering och prioritering inom respektive organisation. I forumet ingår även utsedda representanter från respektive organisation. Avstämning och uppföljning av samverkansöverenskommelsen sker i strategiskt samverkanforum utifrån behov men minst en gång per år.

Beredningsgrupp - Beredningsgruppen består av kommunernas samordnare och lokalpolisområdets kommunpoliser. Beredningsgruppen tar fram beslutsunderlag till styrgruppen. Beredningsgruppen utökas vid behov med representanter från kommunens förvaltningar, polisens verksamheter och andra aktörer, t.ex. bostadsbolag och räddningstjänst.

Arbetsgrupper - Arbetsgrupper utgörs av befintliga samverkansgrupper, främst EST (effektiv samordning för trygghet) med regelbunden avstämning, men även andra samverkanforum. Inom EST sker samverkansmöten på operativ nivå varje vecka.

Giltighetstid

Överenskommelsen löper från och med 2023-01-01 till och med 2026-12-31.

Överenskommelsen kan förlängas med upp till fyra år i taget efter samråd mellan parterna.