Götene – medborgarlöften
Medborgarlöftet är en del av polisens och kommunens överenskommelse om att samverka kring det långsiktiga arbetet med att förebygga brott och skapa trygghet.
Bild: Lars Hedelin
Medborgarlöfte 2024
Medborgarlöftet är en del av polisens och kommunens överenskommelse om att samverka kring det långsiktiga arbetet med att förebygga brott och skapa trygghet. Löftet utgår från den lokala lägesbilden, medborgarnas åsikter och den kunskap som finns inom polisen och kommunen. Det övergripande målet är att öka tryggheten och minska förekomsten av brott i Götene kommun.
Löftena ser lite olika ut för polisen och kommunen eftersom vi jobbar på olika sätt inom de olika organisationerna. Kommunens löften kopplar vi till aktiviteter i en handlingsplan medan polisen lovar aktiviteter redan i löftet.
Lägesbild
En lokal trygghetsundersökning genomfördes i december 2023 i Götene kommun. Undersökningen skickades ut till Götenes högstadieskola och kommunens anställda. Utifrån undersökningen framkom det att de flesta som bor i Götene kommun känner sig trygga.
Den upplevda tryggheten i Götene kommun är fortsatt hög, det var 81% som svarade att de kände sig trygga i undersökningen. Den otrygghet som upplevs, av invånarna, är bland annat kopplad till våldsbrott mot person, i olika former, samt tillgreppsbrott så som stölder. Platser som upplevs som otrygga är där det är dålig belysning, under kvälls och nattetid, samt p.g.a. vissa individer som finns vid dessa platser.
I kommunen är förekomsten av bostadsinbrott fortsatt låg. Jämfört med 2023 har inbrotten gått ned. 2024 hade vi 9 stycken, försök och fullbordade inbrott, vilket är 0,68 st./1000 invånare, riksgenomsnittet är 1,02 st. brott/1000 invånare.
När det gäller narkotikabrott har det ökat något de senaste åren men det är en svår brottskategori när det gäller statistik eftersom antalet anmälningar beror på vilka insatser polisen gör och mörkertalet är stort.
Medborgarlöftet
Kommunen lovar att
- Identifiera otrygga platser i syfte att få fram underlag för förbättringsåtgärder.
- Utveckla kommunens drogförebyggande arbete
- Fortsätta samverka med näringslivet om brottsförebyggande aktiviteter och sysselsättningsfrågor
- Genomföra aktiviteter ute i tätorterna med fokus på trygghet för barn och ungdomar
Polisen lovar att
- Genomföra trygghetsskapande fotpatrullering och skapa dialog med allmänheten.
- Genomföra skolbesök till årskurs 7 och informera om bland annat narkotikabrott, brott över sociala medier och straffbarhetsåldern.
- Utföra riktade insatser mot narkotikamissbruk samt relationsskapande och uppsökande verksamhet i skolor och på fritidsgårdar.
Tillsammans lovar vi att
- Kontinuerligt informera om kommunens och polisens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.
- Fortsätta utveckla arbetet med Grannsamverkan.
- Samverka kring det drogförebyggande arbetet i kommunen.
Kontakt
Har du synpunkter, tips och idéer på hur vi tillsammans kan öka tryggheten? Välkommen att höra av dig till kommunpolis Henrik Berg.
010-5657508