Sök

Plugga till polis på deltid

Drömmer du om att bli polis men saknar möjlighet att studera på heltid? Ta chansen och gå polisutbildningen på deltid med garanterad placering i din hemort.

Två kvinnor som sitter och skriver

Garanterad jobb där du bor

Utbildningen är riktad till dig som bor och vill arbeta i ett område där Polismyndigheten idag har svårt att bemanna med poliser, till exempel i glesbygd. Du som är behörig att söka är därför redan vid studiestart garanterad att få din anställning i det område, eller nära det område, där du bor.

Om deltidspolisutbildningen (DPU)

Studietakten är lägre än på den ordinarie polisutbildningen och genomförs under fem terminer istället för fyra. Därefter följer sex månaders aspirantutbildning, vilken genomförs på heltid och ofta med treskiftschema.

Utbildningen genomförs till större delen på distans. Varje termin har du några närstudiedagar och närstudieveckor som är förlagda på plats vid antingen Malmö eller Umeå universitet. Under närstudierna studerar du på heltid. Vilket lärosäte du placeras vid beror på var i landet du bor.

Efter avslutade och godkända studier, samt godkänd aspirantutbildning, erbjuds du en anställning som polisassistent som startar med sex månaders provanställning.

Utbildningsmålen är samma som för den ordinarie polisutbildningen.

Så ansöker du

Inför studiestart hösten 2025 öppnar ansökningen den 16 december. Sista ansökningsdag är den 24 januari 2025.

Gör såhär:

  • Gå till minsida.pliktverket.se på pliktverkets webbplats.
  • Klicka på Registrera mig och legitimera dig med e-legitimation. Har du ingen e-legitimation kan du ange ditt personnummer för att beställa ett lösenord som skickas till din folkbokföringsadress.
  • När du har skapat ett konto kan du ansöka till den polisutbildning som är aktuell för dig (DPU) och ange ansökningskod 2025

Vem kan söka?

De särskilda krav som gäller för deltidsutbildningen är att du ska vara bosatt, samt önskar att arbeta, i något av de områden som är aktuella för denna studieomgång. Läs mer på de regionala sidorna om deltidsutbildningen.

Utöver de särskilda kraven gäller samma antagningskrav för deltidspolisutbildningen som för den ordinarie polisutbildningen.

Antagningskrav

Frågor och svar om deltidsutbildningen

Är studieformen CSN-berättigad?

Deltidspolisutbildningen är studiemedelsberättigad. För mer information om studiemedel under polisutbildningen kontakta CSN, www.csn.se

Hur gör man med boende och resor vid närstudieveckor?

Studenten står för kostnaderna, så som resa och logi, vid närstudier.

Kan man önska lärosäte?

Nej. Vilket lärosäte du erbjuds en studieplats vid beror på din geografiska placering.

Besked om vilket lärosäte du erbjuds en studieplats vid får du i samband med ditt studieplatserbjudande under senare delen av våren 2025.

Vad innebär det att utbildningen går på deltid?

Det betyder att studietakten är på 75-80 %

Sagt om utbildningen