Sök

Gruppchef till Nationellt IT-brottscentrum

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

11 oktober 2024

Ansök senast

01 november 2024

Referensnummer

A593.445/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Nationella operativa avdelningen (Noa) ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Det innebär att besluta om resursförstärkningar i hela landet, vara kontaktpunkt i samverkan nationellt och internationellt och att utveckla arbetsmetoder och utrustning för brottsförebyggande arbete, utredning och lagföring, ordning, säkerhet, underrättelse och service. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen ett stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser.

Utredningsenheten har till uppgift att ansvara för utredning av vissa brottstyper som genom lag eller förordning föreskriver nationell handläggning eller är sällan förekommande. Därutöver ansvarar utredningsenheten för att biträda polisregionerna i den verksamhet regionerna inte har förmåga till på grund av dess komplexitet.

Arbetsbeskrivning

Nationellt it-brottcentrum,

Vid nationellt it-brottscentrum finns stödfunktionerna desk, inhämtning, it-forensik som biträder all brottsutredande verksamhet med att spåra och säkra digital information. Digital information kan t.ex. inhämtas från inhemska och utländska tjänste- och innehållsleverantörer (Snapchat, Facebook, Tele2 etc.), från nätet (sociala forum, hemsidor, kryptovaluta etc.) eller från elektroniska enheter som innehåller digital information (mobiler, datorer, fordon etc.).

Vid it-brottscentrumen finns även utredningsgrupper för komplexa cyberbrott (KCB) och internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn (Isöb). Utredningsgrupperna arbetar både med egna ärenden och med biträde till övrig utredningsverksamhet, oavsett brottsområde, i ärenden som innehåller komplexa digitala inslag och där specialistkompetens behövs.

Uppdraget som gruppchef desk1

Som chef för deskverksamheten rapporterar du till sektionschef samt ingår i sektionens ledningsgrupp.  Du ansvarar för att leda och utveckla den aktuella verksamheten med arbetsmiljön i fokus genom tydlig dialog och kommunikation med dina medarbetare och med din sektionsledning. Rollen kräver både hantering av snabba operativa frågor men även långsiktiga strategiska frågor då gruppen är i en förändrings- och utvecklingsfas.

Du planerar, leder och styr det dagliga arbetet vid desken vilken är sektionens kontaktpunkt för såväl myndigheter som utredare gällandes alla frågor som avser digitala inslag i brott. Desken samverkar regelbundet med andra myndigheter i Sverige och utomlands samt bistår i förfrågningar till svenska eller utländska informationsägare på internet.

Inrikes- och utrikesresor förekommer. I uppdraget ingår även att planera, leda och styra JCAT-backoffice vars uppgift är att inhämta/bearbeta samt koordinera vissa internationella informationsflöden.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

  • Polisexamen och eller för funktionen relevant utbildning
  • Erfarenhet av att driva och leda tillsammans med andra chefer den senaste femårsperioden
  • Erfarenhet av att, med goda resultat, ha arbetat mål- och resultatinriktat för såväl hela verksamhetsuppdraget som det egna ansvarsområdet
  • Erfarenhet av att framgångsrikt leda och driva förändrings- och utvecklingsarbeten
  • Ingått i ledningsgrupp eller motsvarande ledningsforum
  • Mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på både svenska och engelska
  • Erfarenhet av internationell polissamverkan
  • Svenskt medborgarskap

 Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

  • Chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå
  • Minst ett års erfarenhet av att driva och leda genom andra chefer eller arbetsledare
  • Erfarenhet av cyberområdet
  • Erfarenhet av utredningsarbete
  • Erfarenhet av arbete i Desk-miljö

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 

  • Analys och helhetssyn
  • Mål och resultat
  • Utveckling och förändring
  • Social säkerhet
  • Muntlig och skriftlig kommunikation
  • Skapa delaktighet och motivation

 Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.


Arbetsuppgifterna ställer krav på hög integritet, varför det är viktigt med ett högt säkerhets- och sekretessmedvetande samt ett mycket gott omdöme. Det är av stor vikt att du har förutsättningar att verka i en säkerhetskänslig verksamhet. Tidigare exponering offentligt eller i sociala medier kommer att vägas in i den totala lämplighetsbedömningen.

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Rekryterande chef: Johannes Welin

0105634137

HR-konsult: Thomas Blomgren

thomas.blomgren@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Sofia Ask, tfn: 010-563 87 10

SACO, nås via Polisens växel 114 14

SEKO Polisen, Karna Tillheden, tfn: 010-561 66 27

ST, Tom Johnsson 076-947 00 30

Övrig information

Anställning

  • Tillsvidareanställning med funktion som chef grupp
  • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
  • Placering Stockholm

 Ansökan

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryteringsprocesser. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen. 

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

 Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett. Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället. 

 Urvalsfrågor att besvara:  

  • Har du polisexamen och eller för funktionen relevant utbildning? (om ja, beskriv kort)
  • Beskriv kort din erfarenhet av att driva och leda tillsammans med andra chefer (arbetsgivare, funktion/roll, antal år).?
  • Beskriv kort din erfarenhet av att med goda resultat, ha arbetat mål- och resultatinriktat för såväl hela verksamhetsuppdraget som det egna ansvarsområdet.?
  • Beskriv din erfarenhet av att framgångsrikt ledaoch driva förändrings- och utvecklingsarbeten?
  • Har du ingått i ledningsgrupp eller motsvarande ledningsforum? (Om ja, beskriv kort.)
  • Har du mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska?
  • Har du erfarenhet av internationell polissamverkan? (Om ja, beskriv kort.)
  • Har du svenskt medborgarskap?
  • Har du chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå? (om ja, beskriv kort)
  • Har du minst ett års erfarenhet av att driva och leda genom andra chefer eller arbetsledare? (om ja, beskriv kort)
  • Har du erfarenhet av cyberområdet? (om ja, beskriv kort)
  • Har du erfarenhet av utredningsarbete? (om ja, beskriv kort)
  • Har du erfarenhet av arbete i Desk-miljö? (om ja, beskriv kort)

Välkommen med din ansökan i form av CV och besvarade urvalsfrågor via e-post till jobb.noa@polisen.se senast den 1 nov 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A593.445/2024 i mailets ärendemening. 

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi att du kontaktar ansvarig HR-konsult innan du går vidare med din ansökan. En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Läs mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

 Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se