Sök

Poliser till Gränspolisenheten i Region Syd

Vi kan erbjuda en varierande tjänst där du ges möjligheten att utveckla din egen beslutsförmåga och dig själv som polis samtidigt som du ges en unik möjlighet att bidra till regionens utveckling av den nybildade gränspolisenheten.

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Helsingborg, Malmö

Län

Skåne län

Utlyst

21 oktober 2024

Ansök senast

10 november 2024

Referensnummer

A614.567/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Gränspolissenheten (GPE) består av ett kansli och fyra sektioner. Gränskontrollsektionen, verkställighetssektionen, flygplatssektionen och utredningssektionen vid gränspolisen. Enhetens uppdrag innefattar yttre och inre gränskontroll, verkställigheter samt utredning och spaning. Uppdraget innefattar även internationellt samarbete kopplat till gränspolisfrågor, underrättelser och efterlysningar.

Tillkommen lagstiftning gällande polisiära befogenheter i gränsnära område har gett gränspolisverksamheten nya möjligheter arbeta i gränsnära områden för att upptäcka olovlig vistelse samt förebygga och upptäcka gränsöverskridande brottslighet. Parallellt med den lagstiftningen kvarstår det beslut som regeringen fattade i november 2015 om att tillfälligt återinföra gränskontroll vid inre gräns, som nu prövas var sjätte månad grundat på omvärldsläget. Senaste beslutet avser perioden 11 maj 2024 till och med den 11 nov 2024 med anledning av den sammantagna terrorhotnivån Sverige fortfarande befinner i. En återinförd gränskontroll vid inre gräns kan bidra till att potentiella gärningspersoner upptäcks. Därmed även till att terrorattentat kan förhindras.

Gränskontrollsektionen ansvarar för den återinförda inre gränskontrollen i hela polisregionen. Verksamheten genomför gränskontroller vid gränsövergångar i hela region syd där Malmöregionen har högst passagerarflöde. Arbetsplatsen är därmed i stor omfattning varierande från pass till pass. 

Gränspolisenheten söker nu poliser med placering Malmö eller Helsingborg på gränskontrollsektionen.

Arbetsbeskrivning

Som gränspolis arbetar du i en av sektionens 12 turlag. Du utför gränskontroll med stort fokus på gränsöverskridande brottslighet. I det arbetet ingår bland annat profilering och selektering av resenärer och i vissa fall fördjupade kontroller av personer och dokument för att t.ex. säkerställa att de har rätt att resa in och vistas i landet.

Du arbetar till stor del mot internationella brottsnätverk. Man arbetar med både inresekontroller och utresekontroller samt med rörliga kontroller inne i landet. Det finns stort utrymme att arbeta med olika lagstiftningar som till exempel polislagen, trafik- och narkotikalagstiftningen utöver gränslagstiftningen. Uppdraget är omväxlande och utmanande samt bedrivs genom såväl underrättelser som operativt polisarbete. Detta medför frihet under ansvar och möjlighet att utveckla sin egen beslutsförmåga och sig själv som polis. Tjänsten kan innefatta brott som involverar grov organiserad brottslighet, grova narkotikabrott, stora beslag från s.k. stöldturnéer, efterlysta fordon, dokumentmissbruk eller människosmuggling. Arbetet utförs i huvudsak uniformerat för yttre tjänst


Gränspolisen samverkar dagligen med andra myndigheter så som Tullverket, Kustbevakning, Skatteverket, Länsstyrelsen och andra externa aktörer, vilket innebär att du som gränspolis kan komma att medverka i olika insatser inom ramen för din specialistkompetens som gränspolis. Genom att arbeta med kartläggning, underrättelseinhämtning och samverkan över gränserna är vi framgångsrika gränspoliser med fokus på att beivra den gränsöverskridande brottsligheten.

Som gränspolis på nybildade gränspolisenheten medföljer stort ansvar och en unik möjlighet att få medverka i utvecklingen av region syds gränspolis.


Om du inte redan genomfört gränspolisens grundutbildning kommer denna utbildning på 14 veckor, innehållandes praktik och teori med inriktning på speciallagstiftning och utlänningsrätt, att erbjudas. Om du har genomgått utbildningen men varit borta från gränspolisen i mer än 12 månader måste du genomföra ny grundutbildning.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

  • Polisexamen enligt Polisförordning (2014:1104)
  • Svenskt medborgarskap

Det är meriterande om du även har:

  • Några års polisiär erfarenhet
  • Erfarenhet av ingripandeverksamhet, trygghetsskapande arbete och/eller utredningsvana
  • Kunskap och erfarenhet av gällande utlänningslagstiftning och därtill gällande förordningar.
  • Erfarenhet av att metodutveckla och förbättra verksamhet.

Erfarenhet av arbete mot organiserad brottslighet och internationella brottsnätverk.

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är flexibel, lösningsfokuserad och har ett engagemang för gränspolisverksamheten. Arbetsuppgifterna ställer krav på hög integritet och ett högt sekretessmedvetande. Du har ett högt säkerhetstänk där taktisk medvetenhet är av stor betydelse. Du har ett professionellt förhållningssätt, vilket är viktigt då du i det dagliga arbetet möter många människor i utsatta situationer. Du trivs med att arbeta och verka i gruppmiljö och har en god samarbetsförmåga.

Utöver detta förväntar vi oss att du är en individ som agerar på ett sätt som överensstämmer med polisens värdegrund och medarbetspolicy.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef Lisa Telsing, Gruppchef, 0725043786, lisa.telsing@polisen.se

Har du frågor gällande rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta ansvariga HR konsulter Joakim Strömbäck, joakim.stromback@polisen.se eller Gerhard Fransson, gerhard-olof.fransson@polisen.se

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare är för Polisförbundet Amelie Wångklev Jönsson, tfn 010-56 165 87; Seko Polisen; Monica Veberg 070-5491135, Saco-S Carina Ivarsson; ST inom Polisen nås via polisens växel, tfn 114 14.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Arbetsort: Malmö eller Helsingborg. (under processens gång kommer du att få lämna ett önskemål gällande placeringsort, som vi i största möjliga mån försöker tillgodose, i slutändan är det dock behovet av gränskontroll på respektive plats som styr)

Arbetstid: Heltid 3-skift

Tillträde: Enligt överenskommelse

Anställningsbenämning: Polisassistent

Funktion: Gränsspolis

Antal annonserade arbetstillfällen: 12

Som gränspolis kommer man att erbjudas en gedigen utbildning på 14 veckor, som består av både praktiska och teoretiska moment. Man kommer också att fortlöpande genomgå Schengen-stadgad fortbildning.

I befattningen som gränspolis finns möjlighet att ansöka om att få göra utlandsmission, via den europeiska gränsbevakningsbyrån FRONTEX.

Ansökan

Ansök genom att bifoga ditt CV (vi vill inte ha något personligt brev).  Vänligen se rubrik ”Kvalifikationer” ovan ”Detta är en möjlighet för dig som har” samt ”Det är meriterande om du även har”. Om det inte tydligt framgår av ditt CV huruvida du uppfyller dessa krav vill vi att du förtydligar det som inte framgår av ditt CV i mailet du använder för att skicka in din ansökan.

Vänligen notera att krav och eventuella meriter ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

Välkommen med din ansökan i form av CV via e-post till jobb.syd@polisen.se senast den 10/11 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A614.567/2024 i mailets ärendemening.

 

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi att du kontaktar ansvarig HR-konsult innan du går vidare med din ansökan.

 

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Aktuell säkerhetsklassningsnivå för tjänsten ställer krav på svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Läs mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Polismyndigheten erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal och mail från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.